Logo Realitatea.md

Tiraspolul sfidează! Încă un post ILEGAL a apărut în zonă. Ședința cu Chișinăul a fost amânată, din nou, din cauza discuțiilor aprinse

03 Decembrie 2020, 16:10 // Societate

Joi, 3 decembrie curent, membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au revenit la Bender pentru a examina, în conformitate cu mandatul atribuit, problemele actuale privind situația în Zona de Securitate. Despre asta scrie într-un comunicat emis presei după-amiază.

Foto simbol: tvr.md

Amintim că, deja de 9 săptămâni, lucrările Comisiei Unificate de Control sunt blocate prin refuzul părții transnistrene de a accepta pe agenda oficială a discuțiilor subiectele legate de prezența posturilor ilegale și cazurile de răpire a cetățenilor de către așa-numitul „mgb” din regiune.

Între timp, structurile transnistrene continuă să sfideze actele de bază ale operațiunii de pacificare care interzic împiedicarea liberei circulații și introducerea formațiunilor care nu fac parte din contingentul Forțelor Mixte de Pacificare, consolidând infrastructura posturilor de control pe care încearcă să le prezinte drept „sanitare”.

Mai mult, acum trei zile, la 30 noiembrie curent, Tiraspolul și-a instalat un asemenea post mobil ilegal la intrarea în Dubăsari chiar în adiacentul postului nr.8 (stâng) al Forțelor Mixte de Pacificare. Solicitarea regulamentară a șefului militar superior din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit de a îndrepta la fața locului grupul de observatori militari pentru documentarea încălcării comise a fost respinsă. Astfel, încălcarea nu a fost reflectată în raportul săptămânal privind situația în Zona de Securitate. Prin consecință, acesta nu a fost semnat de către partea moldovenească și reprezentantul Ucrainei, iar subiectul privind apariția noului post ilegal a fost adus în atenția Comisiei Unificate de Control.

Dezbaterile aprinse care au urmat nu au contribuit la aprobarea ordinii de zi, motiv pentru care ședința din nou a fost amânată.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile