Logo Realitatea.md

Tirex Petrol are un nou proprietar. Cine stă în spatele SRL-ului care a procurat 95,95% din acțiunile companiei

08 Octombrie 2019, 19:52 // Economie

Pachetul majoritar de 95,95% din acțiunile Companiei Î.M. „Tirex Petrol” au fost comercializate de Societatea cu Răspundere Limitată „Estcon Construct”. Prețul tranzacției de achiziționare a pachetului de 17.826.651 de acțiuni ordinare înregistrate cu drept de vot nu este menționat însă, Comisia Națională a Pieței Financiare a menționat suma de 197.697.559 lei, într-o singură tranzacție în afara pieței reglementate în perioada 30 septembrie - 4 octombrie.

Compania „EstconConstruct” SRL informează, prin intermediul unui comunicat de presă, despre „încheierea cu succes a tranzacției”, care „reprezintă culminarea unui efort comun care a durat mai mult de 9 luni (i.e. perioada negocierilor și perfectării actelor aferente) al vânzătorului („Mabanaft Moldova” GmbH, Elveția), cumpărătorului („EstconConstruct” SRL) și al finanțatorului, în persoana BC „Moldova Agroindbank” S.A., care a jucat un rol-cheie în procesul de intermediere și finanțare a tranzacției de achiziție cu levier financiar”, se arată în comunicat.

Potrivit noilor acționari, obiectivele principale de evoluție ale companiei cuprind: dezvoltarea dinamică a unei companii moderne, restructurarea operațiunilor companiei și prestarea serviciilor și produselor de cea mai înaltă calitate, tehnologizarea companiei, relansarea mărcii comerciale și a imaginii percepute a brandului, astfel încât „Tirex Petrol” S.A. să-și ocupe locul bine meritat printre liderii de pe piața autohtonă.

ÎM „Tirex Petrol” S.A. este o companie petrolieră angajată în comerțul cu ridicata și amănuntul de produse petroliere, operând stații PECO și infrastructură petrolieră asociată în Republica Moldova. După cota de piață și mărimea rețelei comerciale operate, compania este unul dintre principalii importatori și operatori de rețele de comercializare de petrol din țară, clasându-se pe locul 4 conform estimărilor ANRE.

Compania are o moștenire bogată, fiind succesorul istoric al primei companii petroliere moldovenești înființă încă în 1944 ca întreprindere de stat a combustibilului din RSS Moldovenească.

Potrivit aceluiași comunicat de presă, „EstconConstruct” activează pe piața Republicii Moldova din 2007 în domeniul comerțului cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazoși și al produselor derivate, în domeniul prestării serviciilor de transport şi desfăşoară alte activități comerciale secundare. „Compania și-a propus achiziționarea pachetului majoritar în cadrul „Tirex Petrol” S.A. în vederea integrării pe verticală și dezvoltării consolidate a domeniilor de comerț și transport cu produse petroliere preponderent, cât și a comerțului cu amănuntul în mod corespunzător”.

„EstconConstruct” SRL a fost înregistrată în februarie 2007, având adresa juridică în localitatea Alexandrovca, raionul Ialoveni. Aceasta îl are ca administrator pe omul de afaceri Alec Ignat, fondator al societății fiind Tatiana Ignat, care la rândul său este fondatoare și administratoare la circa zece întreprinderi individuale și societăți cu răspundere limitată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile