Logo Realitatea.md

Toată piața imobiliară, într-un singur loc! Ce fel de case se construiesc în Moldova (VIDEO)

12 Aprilie 2019, 21:06 // Economie
// Autor:  
Iulia Pădureanu

Timp de patru zile, toată piața imobiliară se va afla pe teritoriul Moldexpo. Cea de-a 23-a ediție își propune să prezinte vizitatorilor o gamă largă de oferte pentru cumpărarea unei locuințe. Noutatea evenimentului sunt imobiliarele în străinătate. Totodată, pentru prima oară va avea loc un concurs pentru alegerea celui mai reușit design.

Embed:

Târgul  „Imobil Moldova” implică companii de dezvoltare, agenții imobiliare, bănci și companii financiare, precum și companii partenere specializate: agenții juridice, studiouri de design, producători de materiale și tehnologii inovatoare.

„Este o expoziție unică. Aici participă companii oneste și deschise, care nu se tem să iasă pe piață. Este o concurență sănătoasă. Sunt foarte multe oferte actuale. Puteți vedea case care deja au fost date în exploatare și să verificați companiile în realitate. Suntem unici și prin faptul că aici pot fi găsite o serie de servicii: bănci, consultații pe teme juridice. Există companii care vă vor ajuta să vă realizați visul de a avea propria casă, de la început și până la sfârșit”, ne-a spus organizatoarea evenimentului, Natalia Ciornaia.

Mai nou pe piață sunt casele construite în suburbiile orașului. De la Oleg Sănduța, reprezentantul unei companii, am aflat că un astfel de complex urmează să fie construit până în anul 2022.

„Avem căsuțe în două și în trei nivele de la 100 până la 250 de metri pătrați. Fiecare casă are teren în față și loc individual de parcare. Prețurile încep de la 500 de euro pentru un metru pătrat. Complexul se construiește pe etape, prima etapă va fi gata la sfârșitul acestui an, adică 50 de case, iar în 2020 vom da în exploatare încă 50 de case. Tot complexul va fi gata în 2022”, ne-a explicat Oleg Sănduța.

O altă companie construiește în centrul capitalei un complex rezidențial cu 237 de apartamente, parcări subterane cu o capacitate de 203 locuri. Tudor Chistol ne-a spus că vor fi construite și centre comerciale.

„Prețul variază. De exemplu dacă să luăm un apartament cu o odaie de 48 de metri pătrați, prețul poate ajunge la 38-39 de mii de euro”, ne-a spus Tudor Chistol.

Secțiunea nouă a târgului sunt imobiliarele în străinătate. Vitalie Turcu a venit la eveniment împreună cu reprezentanții unei compani, tocmai din Moscova, pentru a ajuta moldovenii să-și găsească o locuință în cazul în care vor să se stabilească cu traiul în Rusia.

„Prețurile sunt diferite. În Sankt Petersburg și Moscova ajung până la 20 de milioane de ruble. În alte localități – până la 10 milioane de ruble”, ne-a explicat Vitalie Turcu.

Pentru prima dată în cadrul expoziției va avea loc un concurs pentru alegerea celui mai reușit design în trei categorii:

  • Apartament pentru un student;
  • Apartament pentru o familie tânără;
  • Apartament din segmentul premium.

Vizitatorii și membrii juriului vor evalua proiectele de planificare fără a cunoaște numele dezvoltatorilor. Numele câștigătorilor vor fi anunțate la o ceremonie solemnă în ultima zi a expoziției, 14 aprilie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile