Logo Realitatea.md

Top 5 lucruri pe care le-a făcut Ceban în cele 100 de zile de când e șef pe capitală

21 Februarie 2020, 15:09 // Societate

Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, a prezentat astăzi raportul de activitate pentru 100 de zile de la învestirea sa în funcție. Printre principalele realizări se enumeră eliberarea orașului de obiectivele amplasate ilegal, rezilierea contractelor defectuase, repararea unor străzi și trotuare și dezvoltarea domeniului educațional municipal.

1. Eliberarea orașului de obiectivele amplasate ilegal

Din cele 5 sectoare au fost evacuate: 

 • 262 - gherete   
 • 173 - fundații rămase după evacuarea gheretelor  
 • 567 - panouri publicitare  
 • 29 - garaje metalice 
 • 12 - Șuri  
 • 99 - garduri   
 • 2 - debarale
 • 12 - rulote 

„Toate aceste obiective erau amplasate contrar legii, iar mai multe terenuri ale municipalității erau acaparate de către unii cetățeni”, a comentat Ceban.

2. Proiecte de infrastructură, urbanism și transport public

 • Au fost identificate surse financiare pentru procurarea a 40 de troleibuze noi și pentru amenajarea parcajelor în zona centru.
 • Relansarea rutei de troleibuz nr.16 cu extensie pe unele străzi, unde nu se circula anterior și repartizarea unui troleibuz în localitatea Trușeni. În total 5 la număr.
 • A fost inițiată elaborarea proiectului de amenajare a unui parc în zona adiacentă Circului.
 • Au început lucrările de reabilitare a Scuarului din str. Bucuriei din sectorul Buiucani al capitalei.

3. Rezilierea contractelor defectuase

„La data de 1 ianuarie 2020 datoriile către municipalitate ale agenților economici, care arendează locuri comerciale, erau în sumă de 16 milioane 500 mii lei. Toți agenții economici, care au contracte cu primăria, nu au activitate comercială în aceste subterane, dar le dau în subarendă la alți agenți economici la preț de 20 de ori mai mare. Am initiat procedura de riziliere a contractelor”, a declarat Ceban.

Ceban a mai spus că a fost inițiată procedura de reziliere a contractelor cu agenți economici, care au făcut pavilioane comerciale în stațiile de așteptare a transportului public. În același timp, a fost inventariat contractul cu S.R.L. „EpaMedia”. Contractul cu această companie a fost încheiat în 2007, după ce a intrat în insolvabilitate, stațiile au fost deteriorate, iar Primăria nu poate obliga să le repare.

„Contract încheiat în detrimetul municipalității, a fost prelungit de Grozavu. În cazul în care reziliem trebuie să restituim toate investțiile în aceste stații. Ei au investit bani și au dreptul să-și plaseze publicitate. Am făcut demersuri ca să reabiliteze stațiile. Conditiile sunt foarte dure”, a explicat Ilie Ceban, viceprimar.

Menționăm că a fost prelungit contractul cu comuna Țânțăreni, cu privire la evacuarea deșeurilor solide.

4. Străzi, trotuare în reparație:

 • S-a intervenit cu asfalt rece pe 200 de străzi
 • S-a intervenit pentru repararea trotuarelor pe 3 adrese

5. Dezvoltarea domeniului educațional municipal

  • Deschiderea grădiniței nr. 166 din str. N. Costin, cu 13 grupe de copii și 260 de locuri.
  • Deschiderea, după reparație capitală, a grădiniței-creșă nr. 155 din str. Igor Vieru. Au fost deschise 14 grupe cu 320 de locuri pentru copii.
  • A fost inaugurat Centrul Municipal de Reabilitare Medicală al Spitalului Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” cu suportul financiar din bugetul Primăriei capitalei de 35 de milioane de lei.

VEZI ȘI:

Cu ce se laudă Ceban în raportul de activitate pentru 100 de zile? A dat de înțeles că proiectele la care a tăiat „lentocika” nu-s ale lui Codreanu

Citeste tot despre: 100 de zile, Ceban
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)