Logo Realitatea.md

Transnistria și dosare! Un articol exclusiv despre ce va discuta Sandu cu Zelenski a fost publicat în presa ucraineană la ora 23:00

12 Ianuarie 2021, 08:26 // Politica

Marți, 12 ianuarie 2021, noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează prima sa vizită oficială - în Ucraina. La Kiev, ea se va întâlni cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean Denis Șmigal și cu președintele Radei Dmitri Razumkov. Portalul ucrainean de știri - Strana.ua - a aflat cu ce subiecte va poposi șeful statului nostru la ei. Articolul este unul exclusiv. A fost publicat în ajun, aproape de miezul nopții, ora 23.00 (11 ianuarie curent).

Oficial, vizita presupune punerea în discuție a unei game întregi de subiecte - de la economie și politică până la cooperarea transfrontalieră și ecologie, probleme legate de soarta Nistrului. Sursa citată scrie că discuția se va axa în special pe trei momente.

„Prima și cea mai importantă va fi Transnistria - zonă care nu mai este controlată de Chișinău din 1992, o republică nerecunoscută, orientată spre Rusia”, scrie sursa citată.

Totodată, un alt subiect ar putea fi posibile dosare împotriva fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, principalul adversar al lui Zelenski, despre care anterior se spunea că este legat de oligarhul și ex-politicianul fugar Vladimir Plahotniuc. „Plahotniuc, chiar dacă a plecat din țară, și-a păstrat influențat asupra mai multor procese politice”, mai scrie Strana.ua.

În context, Kiev și Chișinău ar putea încerca să reanimeze formatul GUAM - Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică din care face parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova - creată în anii 90, dar dată uitării.

Maia Sandu ar mai putea să ridice întrebarea limbii de stat, pentru că „legislația Ucrainei amenință viitorul limbii române în sudul și nordul Basarabiei, în nordul Bucovinei, exercită presiuni asupra satelor ucrainene cu locuitori români și moldoveni”.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile