Logo Realitatea.md

Transport organizat, buletine fotografiate și urne sigilate greșit! 63 de încălcări în procesul de vot până la ora 9.00

01 Noiembrie 2020, 11:14 // Stiri

La două ore (9.00) de la deschiderea tuturor secțiilor de votare din țară, misiunea de observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 anunță că au fost înregistrate 63 de rapoarte care includ mai multe încălcări în procesul de vot.

Astfel, la deschiderea secțiilor de votare, misiunea Promo-LEX constată:

Unui observator i-a fost refuzat accesul în SV 36/7 UTA Găgăuzia, Comrat. Observatorului i-a fost restricționat accesul în secție până la ora 6:55, argumentând prin faptul că, observatorii trebuie să fie prezenți la ora 6:30.

În șase cazuri au fost identificate materiale de publicitate, afișaje, panouri electorale în raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 6 cazuri.

O altă încălcare gravă ține de sigilarea urnelor de vot. Astfel, în cinci cazuri acestea nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot.

Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – 7 cazuri.

Restricționarea accesului în secția de votare pentru alegători care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respirație îngreunată, etc.) – 1 caz.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 1 caz. În satul Văleni, Cahul, la o distanță de aproximativ 50 m de la secția de votare, s-a oprit un microbuz din care au coborât în jur de 15 persoane. Microbuzul nu avea nici o inscripție referitor la transportare persoane, fără semn de ruta regulata sau numere galbene.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 4 cazuri.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 1 caz.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 1 caz.

Încălcarea de către funcționarii electorali a măsurilor de protecție și prevenire a infecției COVID -19 – 4 cazuri. 

Pe lângă cele menționate, secția de votare 4/14 din Todirești, Anenii Noi, a fost deconectată energia electrică.

În Regiunea transnistreană, dat fiind faptul că alegătorul a bifat eronat cu pixul în buletinul de vot, acesta a solicitat un alt buletin. Membrii BESV însă au refuzat să-i ofere un buletin nou. După acest caz, președintele BESV a explicat membrilor BESV că ei sunt obligați să ofere alt buletin la cererea alegătorului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile