Logo Realitatea.md

Transportul public în Chișinău va fi sistat în acest weekend, dar și în celelalte zile de odihnă până la sfârșitul lunii iunie

03 Iunie 2020, 12:09 // Auto

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a aprobat ieri o nouă hotărâre prin care interzice tranportul public în zilele de weekend pe parcursul lunii curente cu excepția a două sâmbete.  În acest weekend, când urmează să fie organizat Paștele Plajinilor, care „a fost amânat” transportul public la fel nu va funcționa, iar cei care vor merge la cimitire vor fi nevoiți să respecte normele de prevenire a COVID-19.

Astfel:

- Se sistează circulația transportului public în municipiul Chișinău în zilele de 06-08 iunie, 14 iunie, 20-21 iunie și 28 iunie. Respectiv, transportul public va circula în Chișinău doar în sâmbetele de 13 și 27 iunie.

- Cimitirele din municipiu vor fi deschise în zilele de 7 și 8 iunie pentru celebrarea sărbătorii Paștele Blajinilor, iar accesul persoanelor va fi permis cu portul obligatoriu de măști de protecție și cu respectarea măsurilor de protecție.

- Se interzice consumul de produse alimentare și a băuturilor alcoolice pe teritoriul cimitirelor.

- Se interzice desfășurarea comerțului ambulant stradal în teritoriul adiacent cimitirelor. Unitățile de comerț existente vor activa strict conform prevederilor de prevenire a infecției COVID-19.

- Se ia act de reluarea activității, începând cu 08 iunie 2020, a centrelor comerciale din municipiul Chișinău și a unităților comerciale specializate din cadrul acestora, cu excepția cinematografelor, unităților de alimentație publică, centrelor de agrement (activităţi sportive, recreative şi distractive) amplasate în incinta acestora.

- Se ia act de reluarea, începând cu data de 1 iunie 2020, a antrenamentelor desfășurate în aer liber, pentru sportivii legitimați. Procesul de instruire și antrenament se va organiza exclusiv la centrele sportive, terenurile de sport, bazinele sportive, acreditate. Lista entităților sportive (centre, terenuri, bazine), în cadrul cărora se permite reluarea antrenamentelor, va fi aprobată prin ordinul Ministerului Educației Culturii și Cercetării, la solicitarea federațiilor de profil.

- Administratorii centrelor comerciale, centrelor sportive, terenurilor de sport și bazinelor sportive vor remite rapoarte săptămânale (în fiecare zi de vineri) privind realizarea măsurilor de prevenție a infecției COVID-19 către Centrul de Sănătate Publică Chișinău în cadrul procesului de organizare a antrenamentelor individuale și contact.

- Instituirea comisiilor intersectoriale la nivelul preturilor de sector (reprezentanți ai preturii, poliției, sănătății publice etc.) pentru monitorizarea și verificarea îndeplinirii hotărârilor Comisiei extraordinare de sănătate publică a mun. Chișinău, a acțiunilor de sănătate publică și a prevederilor de control epidemiologic conform instrucțiunilor cu privire la măsurile de prevenire al infecției cu COVID-19, cu documentarea neconformităților și a materialului probatoriu pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale sau penale, după caz.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile