Logo Realitatea.md

Trecerea la televiziunea digitală ar putea fi amânată: incapacitate tehnică sau interese politice?

27 Ianuarie 2020, 20:16 // Tech

Trecerea la televiziunea digitală ar putea fi amânată, deoarece autoritățile nu ar fi gata să încheie procesul în data de 1 martie. Cel puțin asta dă de înțeles preşedintele Comisiei parlamentare cultură şi mass-media, tot el deputatul socialist, Adrian Lebedinschi.

Potrivit publika.md cu referire la declarațiile făcute de Adrian Lebedinschi, transferul va fi efectuat în proporție de cel mult 5 la sută, față de 20, așa cum era planificat.

Nu văd cum noi să reuşim, să acoperim integral tot teritoriul Republicii Moldova şi mă tem că o să lăsăm iarăşi cetăţenii fără sursă de informaţii. Dacă până în prezent, ei aveau măcar Moldova 1, mă tem ca de la 1 martie nu vor avea în general sursă de informare. Poate ar fi soluţie să mai prelungim o lună, două, trei cât este necesar”, a spus acesta.

Secretarul de stat al Ministerul Economiei, Vitalie Tarlev, a refuzat să ofere un comentariu pentru sursa citată, dar a precizat că, din punct de vedere tehnic, autoritățile sunt pregătite în proporție de 95 la sută să treacă la televiziunea digitală.

Experții în audiovizual amintesc că o nouă tergiversare a trecerii la televiziunea digitală este regretabilă și că în luna iunie curent se vor împlini 5 ani de când se tot amână procesul.

„Trecerea la televiziunea digitală putea fi realizată în decurs de 1,5 – 2 ani maximum, având în vedere cerințele tehnice, asigurarea accesului cetățenilor din categoriile social vulnerabile și desigur capacitatea televiziunilor autohtone să plătească pentru acest serviciu care este deloc ieftin. Este obligația constituțională a statului de a asigura accesul la informații pentru cetățenii săi. Trecerea la televiziunea digitală face parte din această obligație, având în vedere faptul că trecerea la digital înseamnă acces la un număr mai mare de surse TV. La moment doar 3 televiziuni au acoperire națională și respectiv sunt regiuni, aproximativ 35% din țară, în care cetățenii noștri au acces doar la 3 canale TV”, a explicat Dumitru Țîra, expert în mass-media.

Dumitru Țîra a mai adăugat pentru Realitatea.md că, în prezent, Republica Moldova are trei rețele naționale în sistem analog de transmisiuni, care în mod firesc trebuie oprite și pornită transmisiunea în sistem digital: „Aceasta va oferi posibilitatea includerii în digital a peste 25 de televiziuni. Din câte cunosc, Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” este gata din punct de vedere tehnic să o facă. Problema capacității televiziunilor autohtone de a plăti pentru acest serviciu poate fi rezolvată prin compensarea costurilor din contul sumelor lunare achitate de televiziunea publică Moldova 1, care constituie peste 1,2 milioane lei lunar. De asemenea, consider că și partenerii de dezvoltare ai Moldovei ar putea contribui cu suport financiar, în cazul unei solicitări argumentate.

Totodată, potrivit aceluiași expert, frecvențele utilizate pentru rețelele naționale în sistemul analog pot fi licitate pentru companiile de telecomunicații, și aceasta ar reprezenta un venit suplimentar pentru stat.

„În partea ce ține de asigurarea accesului pentru cetățenii din categoriile social vulnerabile, cu puțin talent, asumare și dedicație, statul ar putea rezolva în decurs de jumătate de an. Mai ales că procesul de achiziție a receptoarelor digitale este în derulare și doar trebuie de crescut intensitatea achizițiilor și distribuției către cetățeni. Sper că această amânare să nu aibă la bază interese politice și să nu dureze iarăși niște ani, a conchis Dumitru Țîra.

Sursa citată anterior amintește că statul urma să treacă la televiziunea digitală terestră încă în anul 2015. Asta după ce Republica Moldova a semnat, în 2006, Acordul Conferinței Regionale pentru Radiocomunicații cu alte peste 100 de țări. În Republica Moldova, s-au dat mai multe termene pentru punerea în aplicare a acestui angajament.

Acum, doar câteva posturi TV emit în format digital, iar printre acestea sunt: Publika TV, Prime, Canal2, Canal3, dar acces la ele pot avea doar oamenii cu televizoare moderne, cu adaptoare incorporate sau cei care au televizoare vechi şi convertoare externe.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile