Logo Realitatea.md

Trecutul dubios al fratelui lui Igor Dodon. Cum ar fi fost implicat în mafia cărnii

22 Iulie 2019, 14:22 // Societate

Alexandru Dodon, fratele mai mic al lui Igor Dodon, continuă să rămână în atenția presei, după ce un portal din Rusia a dezvăluit ce afaceri de milioane face cu fiul procurorului general al Federației.

Fratele lui Dodon este acționar în compania omului de afaceri rus, Igor Ceaika

Acum 10 ani, prin 2009, Timpul.md scria că el a ocupat funcția de vicedirector al Agenției Sanitar-Veterninare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală (ASVSPOA), adică elibera autorizații pentru importul de carne în perioada în care fusese instituit monopolul în acest domeniu. Pe atunci, Igor Dodon era ministru al Economiei.

Scandalul „mafia cărnii” a adus prejudicii statului de circa 6 miliarde de lei. Schema era următoarea: câteva firme monopoliste livrau carnea importată în RM prin intermediul unor SRL-uri intermediare și firme-fantome. O parte semnificativă a acestor tranzacții nu erau înregistrate în baza de date a Fiscului.

Respectiv, firmele cu pricina nu achitau nici TVA, nici impozitul pe venit. S-ar fi înregistrat și cazuri în care carnea era adusă prin regiunea transnistreană, astfel monopoliștii eschivându-se și de la achitarea taxelor vamale. Ca efect, combinatele de carne s-au pomenit în pragul falimentului.

Alexandru Dodon a fost demis din această funcție în 2010 pentru multiplele încălcări grave în eliberarea avizelor sanitar-veterinare de export și import.

Veniturile sale trezesc suspiciuni. Potrivit RISE Moldova, fratele șefului statului și soția sa dețin un apartament de 188 de metri pătrați, evaluat la 1,1 milioane de lei, un autoturism Toyota Avalon, achiziționat în 2013, și un Hyundai Santa Fe, fabricat în 2014 și cumpărat în 2015 cu o sumă de două ori mai mare decât veniturile totale încasate de către cei doi soți. Mai mult, consoarta lui Alexandru este fondatoare și administratoare a întreprinderii individuale „Dodon Ecaterina”, care desfășoară activități veterinare și de comerț cu produse alimentare, dar care nu a fost înscrisă în declarațiile de venit și interese depuse de Alexandru Dodon la ANI. Cei doi au și alte firme.

Alexandru Dodon, într-un costum sportiv al Echipei Olimpice a Federației Ruse
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6362 1.0072%
USD USD 17.7181 0.9613%
RUB RUB 0.2654 0.0000%
RON RON 4.1511 0.9558%
UAH UAH 0.7038 0.8454%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile