Logo Realitatea.md

Trei bărbați din Telenești, reținuți pentru trafic de persoane. Aceștia ar fi racolat șase tinere, impuse să se prostitueze în Rusia

12 Septembrie 2019, 13:41 // Societate

Trei bărbați cu vârsta cuprinsă între 34 și 55 de ani, originari din raionul Telenești, au fost reținuți pentru trafic de persoane pe teritoriul Federației Ruse în scop de exploatare sexuală. În perioada anilor 2008-2014, aceștia ar fi racolat șase tinere din Telenești, Fălești și Ialoveni, care la momentul recrutării aveau vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani, pe care le-au fost transportat la Moscova unde au fost exploatate sexual-comercial.

foto: politia.md

Potrivit investigațiilor efectuate de ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, inițial, victimele erau racolate prin înșelăciune, fiindu-le promise locuri de muncă în diferite domenii. Ajunse la destinație, fiind pe teritoriul unui stat străin, neavând surse de existență, acestea erau nevoite să ofere servicii sexuale contra plată.

Conform probelor acumulate, victimele erau plasate pe un drum circular din orașul Moscova, de unde erau vândute clienților pe ore sau chiar zile, contra sumelor de la 5.000 la 15.000 de ruble rusești.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse de ofițerii CCTP, la 10 septembrie curent, cei trei suspecți au fost reținut în cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliile acestora. La fața locului au fost depistate și ridicate înscrisuri pertinente pentru caz, telefoane mobile, cartele SIM, inclusiv din Federația Rusă, precum și o persoană, despre care se știe că anterior a fost exploatată sexual-comercial, iar la moment este în concubinaj cu unul dintre bănuiți. 

De asemenea, în cadrul percheziției la domiciliul unuia din suspecți a fost depistată o linie de producere a alcoolului în condiții casnice. Astfel, în conlucrare cu angajații Inspectoratului de poliție Telenești, de la fața locului au fost ridicate produse alcoolice în diferite faze de procesare: 150 litri de alcool și 48 de sticle de divin, inclusiv îmbuteliate, având și timbre de acciz. Alcoolul urma să fie comercializat în Federația Rusă.

Pe faptul contrafacerii produselor alcoolice, precum și pentru utilizarea mărcii comerciale străine și încălcarea regimului legal de aplicare a timbrelor de acciz, urmează să se expună agentul constatator al IP Telenești.

Pe cazul exploatării sexuale a tinerelor au fost pornite cauze penale, pentru trafic de persoane și proxenetism, iar bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

Poliția continuă acțiunile operative de investigații întru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate în acest caz și a identifica alte tinere exploatate de către bănuiți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile