Logo Realitatea.md

Trei contestații privind „fraudarea alegerilor”, depuse de Dodon în instanță, declarate inadmisibile. Pot fi atacate la CSJ (DOC)

24 Noiembrie 2020, 10:40 // Actualitate

Igor Dodon a depus în instanța de judecată trei contestații pe subiectul pretinsei fraudări a alegerilor prezidențiale, însă toate au fost declarate inadmisibile de către Curtea de Apel Chișinău, iar două dintre ele pot fi atacate cel târziu astăzi, la Curtea Supremă de Justiție, scrie ZdG.

Prima contestație a fost depusă la 16 noiembrie curent, care face trimitere la o pretinsă implicare în campania electorală pentru alegerile prezidențiale a unor politicieni străini. Este vorba de președintele și prim-ministrul României, Klaus Iohannis, și Ludovic Orban, precum și președinta formațiunii ,,Uniunea Creștin Democrată din Germania”, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ajunsă pe masa judecătorilor, contestația a fost declinată la Curtea de Apel Chișinău, pentru a fi examinată conform competențelor. „Declină competenţa de examinare a cererii depusă de avocat în interesele lui, cu privire la constatarea faptului implicării în campania electorală pentru alegeri prezidențiale din 01 noiembrie și 15 noiembrie 2020. Se transmite cererea de chemare în judecată către Curtea de Apel Chișinău, pentru examinare, conform competenței jurisdicționale materiale”, se precizează în încheierea instanței de judecată.

Ajunsă la Curtea de Apel Chișinău, vineri, 20 noiembrie, pretinsa acțiune înaintată de către Igor Dodon a fost declarată inadmisibilă, pe motiv că aceasta „nu corespunde exigențelor legale”, iar reclamantul „nu a înlăturat neajunsurile invocate de către instanță”, deși, la data de 19 noiembrie 2020, a expediat în adresa instanței răspuns la notificarea instanței de apel, expimându-și în acel răspuns doar dezacordul cu soluția Judecătoriei Chișinău.

Completul de judecători precizează că, în cererea sa, Igor Dodon nu a invocat pretenții clare, precum și participanții/pârâții la proces împotriva cărora a înaintat acțiunea. Conform hotărârii, încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău.

Cea de-a doua contestație la fel a fost depusă la 16 noiembrie, prin care se solicită „constatarea inacțiunilor membrilor birourilor electorale exprimate prin tergiversarea procesului electoral și neasigurarea fluxului eficient în vederea asigurării exprimării votului, constatarea acțiunilor îndreptate spre blocarea drumurilor publice, care au avut ca scop neadmiterea cetățenilor Republicii Moldova stabiliți cu traiul în localitățile din stânga Nistrului la secțiile de votare constituite de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale nr. 37”.

Judecătorul de caz, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, și-a declinat competența și a dispus transmiterea cererii spre examinare către Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. La 19 noiembrie, Judecătoria Chişinău, sediul Râșcani, a declarat drept inadmisibilă cererea lui Igor Dodon, pe motiv că a fost omis termenul de înaintare a contestației, care urma a fi depusă în ziua alegerilor și examinată conform normelor menționate, în aceeași zi. Hotărârea nu a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău, mai scrie sursa citată.

A treia contestație, depusă exact în aceeași zi face trimitere la o pretinsă aducere în mod organizat a alegătorilor din diasporă pentru a o vota pe Maia Sandu. La sfârșitul săptămânii trecute, și această contestație a fost declarată inadmisibilă de către judecătorii Curții de Apel Chișinău, pe motiv că autorul cererii „nu a înlăturat neajunsurile în termenul stabilit de instanţa de judecată”.

Totuși, încheierea instanței de judecată poate fi depusă din nou și chiar atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi de la pronunțare, prin intermediul Curţii de Apel Chişinău.

Precizăm că, la 16 noiembrie curent, după prima zi de scrutin prezidențial, turul doi, Dodon a felicitat-o pe Maia Sandu cu victoria obținută, însă a declarat că va contesta rezultatul alegerilor, precum că ar fi fost fraudate în unele cazuri, făcând trimitere la diasporă. 

Citeste tot despre: alegeri, contestaţii, Igor Dodon, instanță
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile