Logo Realitatea.md

Trei oameni au decedat, de la începutul anului, în urma intoxicațiilor cu alcool și nitrați

06 Septembrie 2017, 11:50 // Societate

De la începutul acestui an, în Republica Moldova, două persoane adulte au decedat, fiind intoxicate cu alcool, iar un copil a murit după ce s-a otrăvit cu nitrați, potrivit Centrului de Sănătate Publică Chișinău. 

Foto simbol: vsezavisimosti.ru

În total, pe parcursul a opt luni ale anului 2017, din numărul total de cazuri înregistrate cu intoxicaţie acută, 29 de cazuri de intoxicaţie au fost cu intenţie de suicid: medicamente – 26 de cazuri, cu alcool – două cazuri şi un caz de otrăvire cu pesticide. 

În municipiul Chişinău, de la începutul anului au fost înregistrate 394 de cazuri de intoxicaţii cu diverse substanțe chimice, dintre care 104 cazuri au fost atestate la copii cu vârsta de 0-18 ani.

Tot în această perioadă, au fost înregistrate 164 de cazuri de otrăvire cu alcool, dintre care 25 cazuri la copii cu vârsta de 0-18 ani, 149 de cazuri de otrăviri cu medicamente, dintre acestea – 43 de cazuri la copii cu vârsta de 0-18 ani; 31 de cazuri de otrăvire cu gaze, inclusiv 4 cazuri la copii, 40 de cazuri de otrăviri cu pesticide, inclusiv 11 cazuri la copii cu vârsta de 0-18; 43 de cazuri cu alte substanţe, inclusiv 17 cazuri la copii cu vârsta de 0-18 ani.

Cele mai frecvente sunt cazurile de intoxicație cu alcool - 37,9%, urmate de intoxicaţiile acute cu medicamente – 34,5%, intoxicaţiile cu gaze – 7,2%, intoxicaţiile cu alte substanţe toxice – 9,9% şi intoxicaţiile cu pesticide – 9,5%.

În acest context, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice recomandă:

– asiguraţi păstrarea medicamentelor în locuri inaccesibile pentru copii;

– păstraţi momeala (otravă pentru şoareci, şobolani), pesticidele, fertilizanţii, ambalate sub diferite forme, detergenţii, soluţiile de curăţat etc. în dulapuri protejate, bine închise, inaccesibile pentru copii;

– amplasaţi/lăsaţi momeala pentru şoareci, şobolani sub forme de brichete, granule, care au aspect atractiv în locuri dosite, inaccesibile copiilor;

– nu lăsaţi la îndemâna copiilor fiole, pachete sau sticle cu otravă, pesticide, medicamente;

– nu depozitaţi produsele chimice şi cele alimentare în acelaşi loc, cele din urmă se pot contamina prin atingere;

– nu păstraţi substanţe chimice, inclusiv pesticide, în sticle destinate produselor alimentare (lapte, ceai, suc etc.). Copilul sau maturul le pot consuma fără să-şi dea seama de pericolul iminent la care se expun;

– nu vă exprimaţi în faţa copiilor precum că medicamente sunt nişte „siropuri” sau „bomboane”;

– nimiciţi medicamentele cu termen expirat, conform recomandărilor specialiştilor din farmacia de unde le-aţi procurat;

– verificaţi sistemele de încălzire a locuinţelor (sobe, centrale pe lemne, pe gaz etc.) şi fiţi atenţi dacă au funingine, rugină, un blocaj sau eroziuni înainte de punerea lor în funcţiune;

– efectuaţi ventilarea şi aerisirea permanentă a încăperilor.

În perioada 4 – 9 septembrie, se desfăşoară Săptămâna de prevenire a intoxicaţiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile