Logo Realitatea.md

Trei probleme în procesul de separare a OST al gazelor naturale. Va fi creat un grup de lucru

07 Octombrie 2019, 14:14 // Economie
// Autor:  
Elena Putregai

Reprezentanții Moldovagaz au prezentat planul de separare a operatorului sistemului de transport (OST) al gazelor naturale Moldovatransgaz într-o ședință la care au participat membri ai instituțiilor de stat implicate și ale companiilor din sector, oficiali ai Secretariatului Comunității Energetice și fețe ai Tiraspoltransgaz.

Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a declarat că s-a identificat modalitatea de reorganizare a concernului pe orizontală, dar că există anumite particularități care fac dificilă restructurarea. 

Planul a fost prezentat de colegul său Radu Mandraburca, şeful Direcţiei juridice, urmând a fi transmis organelor de conducere ale Moldovagaz, după care acționarilor și deja ANRE-ului, MEI-ului și Comunității Energetice.

„De la ultima ședință din vară, au fost întreprinse mai multe acțiuni. Făcând o analiză, Moldovagaz a formulat o scrisoare adresată MEI, ANRE și Secretariatului comunității energetice în care sunt expuse un șir de probleme care influențează procesul de separare. Este necesară pregătirea infrastructurii, bazei normative, sunt aspecte ce țin de structura Moldovagaz și există Tiraspoltransgaz care nu poate fi omisă din proces”, a declarat Mandraburca.

Trei impedimente

În procesul de separare, există trei blocări. 

Necesitatea modificărilor legislative sau cel puțin ajustarea cadrului legal.

Problemele legate de proprietate și datoriile față de Gazprom.

Și nu în ultimul rând, modalitatea de conlucrare cu Transnistra.

„O primă clarificare necesită atribuirea dreptului de proprietate. Moldovagaz a fost creată în urma procesului de privatizare și atunci toate bunurile au fost transmise cu drept de proprietate. Acum, Moldovagaz trebuie să le transmite cu tot cu dreptul de folosință, în timp ce la prima etapă îi va rămâne în funcția de monitorizare a livrării gazelor”, s-a explicat în ședință.

Moldovagaz și datoriile (paranteză)

Acţionarul principal al întreprinderii este concernul rus „Gazprom”, care deţine direct cota de 50%+1 acţiune şi administrează cota de 13,4% care aparţine regiunii transnistrene. Guvernul R. Moldova deţine pachetul de blocaj de 35,3% din acţiunile „Moldovagaz”, iar alte 1,3% aparţin unor persoane fizice.

Gazprom a dat în judecată Moldovagaz. Rușii cer datoriile la gazele naturale

Experții de la IDIS Viitorul spuneau încă în 2017 că, deşi „Moldovagaz” deţine monopolul în sectorul gazelor naturale, întreprinderea este în situaţie de faliment: datoriile depăşesc de câteva ori valoarea patrimoniului. Principala cauză este schema contractuală prin care furnizorul din Republica Moldova livrează gaze în regiunea transnistreană fără ca acest gaz să fie achitat.

În rezultat „Moldovagaz” continuă să acumuleze datorii enorme faţă de concernul „Gazprom”, care astăzi depăşesc suma de 7 miliarde dolari SUA. Această schemă contractuală de livrare a gazelor „pe datorie” este folosită de „Gazprom” pentru legalizarea finanţării autorităţilor separatiste din stânga Nistrului.

Potrivit experților Sergiu Tofilat și Tudor Şoitu de la Watchdog.md, tariful actual este calculat în baza preţului de 3155,88 lei pentru 1000 m3 . În 2018 preţul de import al gazelor a constituit 3680 lei, iar în primele 5 luni din 2019 s-a majorat până la 4159 lei.

„Preţul real de import depăşeşte cu 1000 lei preţul luat ca bază la calcularea tarifului. În aceste condiţii, tariful în vigoare nu acoperă costurile de procurare a gazelor, iar „Moldovagaz” acumulează datorii faţă de „Gazprom”. Acest lucru poate afecta negocierea unui nou contract, având în vedere faptul că actualul contract expiră în decembrie 2019.

Pe lângă costurile incluse în tarif, concernul „Moldovagaz” şi subdiviziunile sale înregistrează alte cheltuieli nejustificate, prin care este delapidat patrimoniul întreprinderii şi sunt acumulate datorii pentru gaze faţă de concernul rus Gazprom”, scrie în studiul lor.

Concluziile ședinței de lucru

Un reprezentant al ANRE-ului a avertizat că deadline-ul este sfârșitul anului curent: „Trebuia deja aprobat planul, pentru că legea prevede niște sancțiuni pentru încălcarea termenului. ANRE va aplica legea, de la 1 ianuarie vom apăsa pe butonul roșu”.

Mandraburca a explicat că, odată cu adoptarea planului, va putea fi examinat termenul de realizarea a acestuia, dar a asigurat că acesta va trece prin toate instanțele până la sfârșitul anului.

În același timp, directorul general al ANRE, Eugen Carpov, a opinat că este necesară constituirea unui grup de lucru la nivel de experți din cadrul ANRE, MEI și ai structurilor Moldovagaz.

„Acest grup, ca să nu mai repetăm încă o ședință la acest nivel, să examineze proiectului planului. De mâine, să fie propusă lista. Să vină cu o soluție până la sfârșitul lunii octombrie, iar în luna noiembrie organizăm o întrevedere”, a propus acesta.

Experți din Viena, prezenți azi, au recomandat ca pentru fiecare dintre cele trei probleme să fie propuse un set de 20-30 acțiuni pentru depășirea lor.

Grupul de lucru va fi condus de Andrei Adam, şeful Departamentului licențiere, monitorizare și control a activităților licențiate din cadrul ANRE.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile