Logo Realitatea.md

Trei studenți au transformat o Dacia Logan într-un automobil electric (VIDEO)

22 Septembrie 2020, 12:31 // Auto

Trei ingineri-studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) s-au aventurat să dezvolte un kit de conversie care să transforme unul din cele mai populare automobile cu propulsie tradițională din Republica Moldova, Dacia Logan, într-un automobil sută la sută electric.

Maxim Conoplin, Oleg Sargu şi Victor Damaschin sunt studenții care aparent prin soluții simple și practice au decis să facă imposibilul. Aceștia au instalat pe Logan un electromotor cu puterea de 30 kW – 41 CP, substituind astfel motorul cu ardere internă, pe care l-au decuplat.

Au ales o baterie tip LiFePo4, pe bază de fosfat de fier şi litiu – una din cele mai accesibile, fiabile şi durabile, cu o capacitate totală de 15 kWh şi o intensitate maximă de 400 A. Chiar dacă aceasta are un voltaj relativ mic – de 72 V, față de bateriile litiu ion folosite la electromobilele mai scumpe, aceasta are totuși o capacitate suficientă pentru exploatarea în ciclul urban și este mai puțin periculoasă.

Automobilul a susținut deja cu succes conversia electrică, motorul, controller-ul şi bateria fiind deja montate, toate funcţionând în regim de testare.

Maşina a fost supusă unor teste pe teritorii închise, iar calculele de consum şi capacitate arată o autonomie promiţătoare: circa 120 km în regim urban. 

În prezent, automobilul se află la etapa obţinerii autorizaţiilor pentru teste pe drumuri publice, după care cifrele de autonomie în viaţa reală vor deveni mai relevante, cu posibilitatea identificării şi eliminării eventualelor imperfecţiuni.

Această conversie este posibilă şi pe un Logan cu un parcurs de câteva sute de mii de kilometri, conversia respectivă oferindu-i o a doua viaţă, ecologică, și capacitatea de a funcționa la costuri mult mai mici.

Pentru o producţie la scară mică, costul kit-ului s-ar estima la circa 7000 euro, cu toate componentele şi lucrările incluse. Iar în cazul extinderii volumului de producție, acesta ar putea avea un preţ mai accesibil.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile