Logo Realitatea.md

Tudor Ulianovschi comentează declarațiile reprezentantului OSCE, Franco Frattini, privind trupele ruse din Transnistria

16 Martie 2018, 16:03 // Actualitate

Ministrul de Externe de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, a comentat și pozițiile exprimate recent de reprezentantul speceial al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, referitor la retragerea militarilor ruși din stânga Nistrului. Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, aceste declarații „prezintă un interes, dar și o îngrijorare, în special cu privire la retragerea trupelor militare și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Și cred că este important de a avea o comunicare deschisă și directă cu dumnealui, fără intermediari, astfel încât domnia sa să cunoască aceste realități care sunt în Republica Moldova, pe de-o parte. Pe de altă parte, în declarațiile sale să țină cont de acele angajamente care au avut loc și care s-au convenit în diferite formate în cadrul OSCE-ului”, spune ministrul, citat de Radio Chișinău. 

Ministrul a amintit de vestitul summit de la Istanbul din 1999 unde Federația Rusă și-a luat angajamentul de a retrage trupele și munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova și a reiterat poziția autorităților de la Chișinău, recunscută pe plan internațional, că prezența trupelor și munițiilor străine pe teritoriul țării nu este acceptată, fapt recunoscut și acceptat de către toți membrii OSCE:

„Apreciez foarte mult prestația anterioară și experiența politică a domenului Frattini și contez pe înțelepciunea acestuia ca atunci când dumnealui va veni la Chișinău și va efectua o vizită la Tiraspol să se documenteze cu situația reală, actuală în scopul implementării cu succes a acelor protocoale care au fost adoptate pe final de mandat în cadrul președinției Austriei a OSCE-ului”. 

Șeful diplomației de la Chișinău a mai adăugat că este important ca orice declarație care se face de către un reprezentant special al OSCE să țină cont de aceste procese pentru a nu politiza dialogul, dar Franco Frattini să contribuie prin mandatul său la apropierea ambelor maluri și să faciliteze acele decizii care ar veni în beneficiul cetățăenilor.

Realitatea.md amintește că Franco Frattini a declarat recent că cererea Chişinăului de retragere a trupelor militare ruse din Transnistria „e desprinsă de realitate”. Frattini a făcut această declarație la un post de televiziune din Federația Rusă, după ce a ținut o prelegere la Academia Diplomatică de la Moscova și s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Drept răspuns, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc a menționat că astfel de declarații pot avea un efect dăunător pentru rezolvarea problemei transnistrene.

”(...) Îi aducem la cunoștință domnului Frattini, precum și tuturor celor interesați de acest subiect, că, pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru este și va rămâne o prioritate, pe care sperăm să o sprijine în continuare comunitatea internaţională, inclusiv şi Federaţia Rusă", a declarat Vlad Plahotniuc.

Franco Frattini va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 26 - 28 martie 2018. Oficialul va purta discuții cu oficiali moldoveni de vârf și cu conducerea de la Tiraspol, inclusiv cu ambii reprezentanți politici. De asemenea, el se va întâlni cu ambasadorii rezidenți ai formatului „5+2”.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile