Logo Realitatea.md

Turcia refuză să își ceară scuze: Aranjarea fotoliilor a fost sugerată de oficialii UE

08 Aprilie 2021, 15:28 // În lume

Autoritățile din Turcia, denunță „acuzațiile nedrepte” care i-au fost aduse cu privire la gafa protocolară din timpul vizitei la Ankara a președintelui Consiliului European, Charles Michel, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susținând că aranjarea fotoliilor în jurul căreia a ibucnit valul de critici din partea europenilor ar fi fost sugerate de către oficialii UE.

„Condițiile pe care le-a impus UE au fost respectate. Acest lucru ar însemna că locul fotoliilor a fost stabilit potrivit solicitării înalților oficiali europeni. Reprezentanții serviciului nostru de protocol s-au întâlnit cu ceva timp înainte ca reuniunea să înceapă și s-au asigurat că cererile lor au fost respectate cu strictețe”, a declarat Mevlut Cavusoglu, şeful diplomaţiei turce.

„Acuzaţiile la adresa Turciei sunt nedrepte. Turcia este un stat cu origini și rădăcini puternice. Nu este prima dată când primim la noi în țară oficiali străini”, a adăugat el.

Cavusoglu a mai spus că Turcia s-a simţit obligată să ofere aceste explicaţii în contextul valului de critici și a acuzaţiilor care i se aduc.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marţi pe cei doi lideri europeni, însă în sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor, pentru că şefa Comisiei Europene, singura femeie dintre oficialii prezenți, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi. 

Von der Leyen a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta sub un „eh”, de dezamăgire.

În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit.

Vezi și:  (VIDEO) Greșeală de protocol sau lipsă de respect? Ursula Von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea cu Erdogan

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile