Logo Realitatea.md

Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale. Exemplu pentru Moldova!

21 Februarie 2020, 13:46 // Tech

Comisia Națională pentru Reglementare de Stat în domeniul Comunicațiilor și Informatizării (CNRSCI) din Ucraina a obligat toți operatorii de telecomunicații din țară să blocheze accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri sportive și cazinouri online ilegale. Printre site-urile vizate este și parimatch.com, scrie Bizlaw.md.

Decizia CNRSCI vine ca răspuns la mai multe solicitări ale instanțelor de judecată.

În hotărârea din data de 18 februarie, autoritatea a dispus ”să fie aplicat sechestru pe drepturile patrimoniale de autor care apar la utilizatorii rețelei de Internet la utilizarea resurselor web […], prin obligarea providerilor de internet care își desfășoară activitatea pe teritoriul Ucrainei, în condițiile legii, să blocheze accesul la acestea”. Acum au fost vizate 32 de site-uri de betting și cazinouri online.

Cu o săptămână mai devreme, în data de 11 februarie, CNRSCI a obligat operatorii de telecomunicații să blocheze accesul la alte 59 de portaluri de acest gen. 

Lupta autorităților cu site-urile de pariuri sportive care activează ilegal pe teritoriul Ucrainei a început la sfârșitul anului trecut. Deja în ianuarie 2020, premierul de la Kiev, Alexei Gonciaruk, a cerut șefilor administrațiilor raionale și poliției să sporească lupta cu jocurile ilegale de noroc, aici fiind vizate inclusiv site-urile de pariuri sportive.

Prin lege, orice activități în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția loteriilor de stat, este interzisă în Ucraina. Cu toate acestea, numeroase portaluri au profitat de lacunele din legislație și, sub forma loteriilor (prin schema sublicențelor), au început să ofere servicii neautorizate, inclusiv pariuri sportive.

Prima a intrat în atenția oamenilor legii compania ”Favorit Sport”, care practica bettingul pe site-urile favbet.com și favorit.com.ua.

La sfârșitul lunii ianuarie, Procuratura orașului Kiev a efectuat percheziții la sediul ”Favorit Sport” și acasă la mai mulți suspecți, fiind ridicate calculatoare, înscrisuri și carduri bancare prin care erau legalizați banii obținuți. Ulterior, prin decizie de judecată, accesul la site-urile operate de casa ilegală de pariuri a fost blocat.

Moldova se confruntă cu aceleași probleme ca și Ucraina. Deși domeniul pariurilor sportive din țara noastră reprezintă un monopol de stat, piața este inundată de zeci de portaluri ilegale, cu o cifră de afaceri de miliarde de lei pe an. 

Publicitatea bettingului ilegal se face nestingherit prin internet, pe transportul public, pe panouri stradale. Totodată, fenomenul este încurajat de operatorii de plăți din țară, care oferă servicii de alimentare a conturilor pe site-urile ilegale, toate înregistrate în zone off-shore. Printre site-urile promovate sunt, de exemplu, Favbet și Parimatch, interzise în Ucraina. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile