Logo Realitatea.md

Ucraina nu aprobă numirea în funcție a lui Lukașenko. Ministrul ucrainean de Externe: „Inaugurarea” sa nu înseamnă recunoașterea ca președinte

24 Septembrie 2020, 10:35 // În lume

Ceremonia de învestire în funcție a președintelui din Belarus, Alexander Lukașenko, nu înseamnă recunoașterea sa ca șef legitim al statului belarus. Cu o asemenea reacție a venit ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, scrie ukrinform.ua.

Foto: ukrinform.ua

„Ucraina nu a intervenit în niciun fel în afacerile interne ale Belarusului și sprijină întotdeauna poporul belarus. Având în vedere evoluția campaniei electorale din Belarus și evenimentele ulterioare, „inaugurarea ” lui Alexander Lukașenko nu înseamnă recunoașterea sa ca șef legitim al statului belarus”, a menționat Kuleba.

La 23 septembrie, presa pro-guvernamentală din Belarus a scris că Alexander Lukașenko a preluat funcția de președinte al Belarusului.

După cum s-a raportat, protestele continuă în Belarus împotriva falsificării rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august, la care, potrivit datelor oficiale, Alexander Lukașenko, care a condus țara din 1994, a câștigat 80,1% din voturi, candidata opoziției Svetlana Tihanovskaya - 10,1%. După aceea, Tikhanovskaya a fost forțată să plece la Vilnius.

Forțele de securitate din Belarus continuă să folosească violența împotriva manifestanților și să rețină protestatarii. De la începutul demonstrațiilor, potrivit opoziției, peste 10.000 de persoane au fost reținute, iar mai multe au murit.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus și a decis să impună sancțiuni vizate personal împotriva oficialilor din Belarus implicați în violență și fraude.

De asemenea, nici Statele Unite ale Americii nu au recunoscut scrutinul prezidențial și nici investirea în funcție a noului/vechi președinte.

Citeste tot despre: învestire, Lukasenko, recunoaștere, SUA, Ucrain
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile