Logo Realitatea.md

Ucrainenii și-au ales primarii și consilierii. Câți au evitat să răspundă la cele 5 întrebări ale lui Zelenski

26 Octombrie 2020, 10:22 // În lume

Cetățenii uncraineni și-au ales duminica trecută, 25 octombrie, primarii, consilierii locali și regionali. Rezultatele scrutinului vor fi prezentate abia între 3-6 noiembrie, în conformitate cu noul cadru electoral legislativ. Tot ieri, vecinii au avut posibilitatea să participe la Ze-sondaj (Ze de la președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski). Prezența a fost scăzută, ceea ce înseamnă, potrivit experților, un test ratat pentru instituția prezidențială.

Secțiile de vot au activat între 08:00 și 20:00. La actualele alegeri locale, circa 36% din ucraineni au ieșit să voteze, cu mult mai puțin faţă de 47% înregistrate la precedentele alegeri locale de acum 5 ani.

S-au stabilit câteva motive din care alegătorii nu au ieșit la vot, cum ar fi: starea de sănătate (20%), incapacitatea de a ajunge pe urne din cauza reședinței (19%), ocupați cu munca (15%).

Totodată, 14% dintre alegători, pur și simplu, au au știut pentru cine să voteze. Pentru 12% nu au fost interesați de alegerile locale, 10 la sută au refuzat să voteze din cauza pandemiei.

S-a mai stabilit că, dacă ar exista posibilitatea de a vota electronic, atunci tocmai 46% dintre cei care nu au votat la alegerile locale ar vota de acasă.

Alegerile locale actuale s-au desfășurat după sistem proporțional cu liste deschise. Pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea, orașul Sevastopol, teritoriile ocupate temporar în regiunile Donetsk și Luhansk, procesul electoral nu a avut loc.

Preliminar, rezultatele alegerilor de la Kiev, Dnipro, Harkov, Odessa, Lvov, Vinnitsa ar arăta că au câștigat actualii primari care au mai fost.

Cât despre întrebările de la Zelenski, cinci la număr, a treia parte din alegători au ignorat Ze-sondajul. Peste 80 la sută din cei care s-au prezentat au votat pentru introducerea detenției pe viață; 45% - pentru crearea zonei economice în Donbass; 95% - pentru mișcorarea numărului de deputați în Radă; peste 70 la sută au fost pentru legalizarea canabisului în sectorul medicinal.

Ze-sondajul a fost sponsorizat de Partidului „Sluga Naroda”. În timpul colectării răspunsurilor, au avut loc și scandaluri, în special, s-a ridicat întrebarea: de ce au fost zăriți copii cu listele? Serviciul de presă al partidului prezidențial a explicat că părinții au fost cei care și-au lăsat copiii în locul lor.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6492 0.4627%
USD USD 17.2530 0.0853%
RUB RUB 0.2270 0.3981%
RON RON 4.2391 0.4955%
UAH UAH 0.6040 -0.1158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile