Logo Realitatea.md

UE a luat act de situația de la Chișinău și îndeamnă la calm, și dialog pentru depășirea crizei politice

09 Iunie 2019, 17:53 // Actualitate

Uniunea Europeană a luat act de deciziile votate ieri în Parlamentul Republicii Moldova, printre care se numără formarea unei coaliții și numirea unui nou Guvern. Aceasta se menționează într-o declarație oficială semnată de vicepreședinta Comisiei Europene și Înalta Reprezentantă a UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Federica Mogherini, și de Comisarul European pentru Politică de Vecinătate, Johannes Hahn.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu un Guvern legitim și democratic, așa cum prevede angajamentul reciproc privind reformele și principiile fundamentale din Acordul de Asociere. Respectul față de lege și democrație trebuie să rămână pilonii relației noastre, pentru că asta este ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova.
 
În contextul evoluțiilor deciziilor luate ieri în Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează apelul la calm și rezervă. Dialogul dintre reprezentanții aleși trebuie să rămână cheia pentru identificarea soluției pentru actuala criză politică”, scrie în mesajul publicat de partenerii europeni.
 
Amintim că PSRM și Blocul ACUM au semnat un acord temporar prin care s-au angajat să numească în calitate de speaker al Parlamentului pe socialista Zinaida Greceanîi și în calitate de prim-ministră pe Maia Sandu. Totodată, s-au înțeles să voteze un pachet de legi, dar și să demisioneze funcționari, cum ar fi directorul CNA și directorul SIS.
 
PDM a calificat înțelegerea drept uzurparea puterii de stat, făcând referire la Curtea Constituțională - instanța supremă - care a declarat decretele privind numirea speakerului și prim-ministrei drept neconstituționale. Magistrații constituționali au motivat că termenul-limită de formare a Guvernului a fost 7 iunie 2019.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5269 -0.8762%
USD USD 17.7138 -0.2607%
RUB RUB 0.2759 -0.1809%
RON RON 4.1228 -0.8942%
UAH UAH 0.7143 -0.2374%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile