Logo Realitatea.md

UE a premiat invenția unui grup de savanți de la UTM cu un milion de euro. Cum vor fi gestionați banii

24 Mai 2019, 11:15 // Economie

Grupul de savanți de la Universitatea Tehnică din Moldova care au descoperit substanța unică în lume - aerogalnit - a primit un milion de euro, oferit de Uniunea Europeană, informează Prime.md.

Captare video

Aerogalnit are o proprietate miraculoasă, de a atrage şi în acelaşi timp de a respinge apa. Substanța a fost creată de către savanţii moldoveni, în comun cu un grup de cercetători străini, după aproape cinci ani de cercetări.

Potrivit academicianului Ion Tighineanu, care a condus echipa de cercetători, banii oferiţi de Uniunea Europeană vor fi folosiţi pentru continuarea cercetărilor în domeniu şi crearea unor concepte de implementare a substanţei.

„500 de mii de euro, ei vor fi implimentaţi la Chişinău. Vor fi cursuri speciale, şcoli de vară, conferinţe, la care vor participa tinerii, vor veni profesori şi de peste hotare. Alte 500 de mii, ele sunt împărţite între parteneri, dar utilizarea lor, este tot pentru noi”, a declarat Ion Tigheneanu, savant, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Inventatorii de la UTM au creat şi conceptul unui dispozitiv pe bază de aerogalnit, care va putea fi folosit pentru studierea spaţiului cosmic, de exemplu.

„Am testat aerogalnitul la presiuni înalte. Ne-am convins, că proprietăţile se schimbă până la 40 de atmosfere, se poate de utilizat. Asta ar însemna că am putea studia atmosfera pe alte planete”, a declarat Ion Tigheneanu, savant, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Cercetătorii îşi propun să creeze cu ajutorul aerogalnitului un înveliş special, care blochează câmpul electromagnetic. În era tehnologiilor, acest material ar putea fi folosit pentru blocarea undelor periculoase emise de aparatele electrocasnice, telefonelor mobile, sau altor dispozitive radioactive.

„Mulţi oameni doresc să aibă locuinţa izolată. Iată un strat, relativ subţire, din astfel de material, este demonstrat că blochează foarte eficient aceste unde”, a declarat Tudor Branişte, savant.

În prezent, inventatorii moldoveni sunt în căutarea finanţatorilor străini, care vor fi interesaţi să investească în fabricarea diferitor dispozitive de cercetare pe bază de aerogalnit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.4897%
USD USD 17.4143 -0.2926%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.4864%
UAH UAH 0.7026 -0.1137%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile