Logo Realitatea.md

UE cere abținere și responsabilitate în Bolivia pentru a se ajunge la alegeri pașnice

11 Noiembrie 2019, 16:59 // În lume

Uniunea Europeană (UE) a cerut luni tuturor părţilor din Bolivia să dea dovadă de „abţinere'' şi „responsabilitate'' pentru ca ţara să organizeze noi alegeri în mod paşnic, după anunţul demisiei din funcţie a preşedintelui Evo Morales, transmite EFE.

Foto Simbol

 „Aş dori să exprim clar dorinţa noastră ca toate părţile din ţară să dea dovadă de abţinere şi responsabilitate, pentru a se ajunge în mod paşnic la noi alegeri" a arătat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, la sosirea la un Consiliu de Miniştri UE.

„Alegeri credibile care să permită poporului bolivian să-şi exprime voinţa democratică", a continuat aceasta.

Morales a confirmat duminică demisia sa din funcţia de preşedinte după aproape 14 ani la putere, într-un material video filmat într-o locaţie necunoscută, după ce demisese în cascadă mare parte din guvern în faţa valului de proteste din ultimele săptămâni ca urmare a acuzaţiilor de fraudă la alegerile din 20 octombrie.

Tot duminică, Organizaţia Statelor Americane a recomandat într-un raport repetarea primului tur al alegerilor, iar Morales a anunţat că scrutinul va fi organizat cu un organism electoral reînnoit, deoarece şeful statului a acceptat invalidarea membrilor Tribunalului Suprem Electoral.

După ce s-a aflat că alegerile vor fi repetate, Mogherini a cerut „tuturor părţilor, în special autorităţilor, să-şi asume responsabilităţile democratice şi să ia deciziile adecvate care să permită o reconciliere rapidă şi evitarea altor violenţe".  

Amintim că, preşedintele bolivian, Evo Morales, şi-a anunţat duminică demisia după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale pentru un al patrulea mandat şi după ce armata şi poliţia s-au raliat apelurilor opoziţiei de a-şi prezenta demisia.

CITEȘTE ȘI:

Bucurie în Bolivia după demisia președintelui! Șefa tribunalului electoral, arestată. A încercat să scape deghizându-se în bărbat

Citeste tot despre: alegeri, Bolivia, presedinte, responsabilitate, UE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile