Logo Realitatea.md

UE, nemulțumită de restabilirea celor cinci judecători implicați în laundromatul rusesc: „Este o lovitură gravă dată luptei împotriva corupţiei”

31 Octombrie 2020, 09:34 // Actualitate

Restabilirea celor cinci judecători în funcție, implicați în laundromatul rusesc a stârnit reacții negative în Uniunea Europeană. După declarațiile lui Peter Michalko, un alt oficial european a comentat decizia CSM. „Este o lovitură gravă dată angajamentelor Republicii Moldova de a combate spălarea banilor și de a stopa corupția”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt principal pentru afaceri externe şi politică de securitate a Uniunii Europene.

Foto: aa.com.tr

Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă pe tema alegerilor din Republica Moldova, susţinut la Bruxelles, scrie TVR Moldova.

„UE consideră nejustificat faptul că procedurile judiciare împotriva judecătorilor, desfăşurate în spatele uşilor închise, au avut loc fără nicio justificare pertinentă şi nerespectând principiul necesar al transparenţei”, a spus Peter Stano

Tot el a precizat că, la şase ani de la schema de spălare a banilor, nu au fost identificaţi principalii vinovaţi şi nu s-a pronunţat nicio hotărâre finală sau condamnare.

„Acest fapt subminează şi mai mult încrederea poporului moldovenesc în instituţiile sale de stat. Aceste principii se află, de asemenea, la baza Acordului de Asociere UE-Moldova - Reformele tangibile, susţinute şi durabile în sistemul de justiţie, cu rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi a intereselor particulare. UE, în calitate de cel mai mare furnizor de asistenţă financiară şi altele tipuri de asistenţă, îşi exprimă clar viziunea ca unul din criteriile pentru a continua sprijinul prin asistenţă al UE sunt reformele tangibile, susţinute şi durabile în sistemul de justiţie, cu rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi a intereselor particulare”, a spus Peter Stano.

Amintim că cererile a cinci judecători din dosarul „Laundromat” cu privire la repunerea în funcții, cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați au fost aprobate de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

Citeste tot despre: laundromat, Peter Stano
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile