Logo Realitatea.md

UE va finanța șase proiecte de infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Nord

15 Decembrie 2019, 07:35 // Economie

Uniunea Europeană a finanțat elaborarea documentației tehnice a șase proiecte de infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Nord. Etapa de elaborare a documentației tehnice pentru cele șase proiecte va fi urmată de o etapa de implementare a proiectelor prioritare pentru construcția infrastructurii propriu-zise. Achizițiile de lucrări de construcție prin intermediul ADR Nord pentru proiectele selectate este preconizată pentru luna ianuarie 2020.

Foto: madrm.gov.md

Evenimentul oficial de transmitere a documentației tehnice pentru șase proiecte regionale de aprovizionare cu apă și/sau canalizare (AAC) și eficiență energetică (EE) în clădirile publice a avut loc vineri, 13 decembrie a.c., în incinta Primăriei municipiului Bălți. Elaborarea documentației tehnice a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene (UE), oferit prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Obiectivul general al proiectelor este de a spori accesul cetățenilor Republicii Moldova la servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă și canalizare, dar și cele de eficiență energetică în clădirile publice.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), ai autorităților publice locale și instituțiilor de învățământ beneficiare, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), precum și reprezentanți ai firmelor de proiectare care au elaborat proiectele tehnice pentru cele șase proiecte regionale.

Directorul interimar al ADR Nord a oferit detalii tehnice despre cele șase proiecte și a mulțumit UE și GIZ Moldova pentru suportul acordat, implicarea activă în soluționarea problemelor oamenilor din nordul Moldovei, precum și pentru sprijinul și lecțiile învățare în procesul desfășurării fazei de proiectare. Totodată, directorul interimar al ADR Nord a remarcat interesul și deschiderea din partea reprezentanților localităților beneficiare și colaborarea acestora în procesul de lucru.

La finalul evenimentului, reprezentanților localităților beneficiare le-au fost înmânate acte de mulțumire și recunoștință pentru colaborarea de succes în procesul de elaborare a proiectelor tehnice de execuție.

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldovei încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și eficiența energetică (EE) în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova". Bugetul total al Acțiunii a fost de 3,5 milioane euro acordați de UE și 325 mii euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile