Logo Realitatea.md

Ulianovschi s-a retras dintr-un concurs mondial, explicând că a fost presat politic

18 Septembrie 2020, 13:35 // Actualitate

Tudor Ulianovschi, candidat la Șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), și-a anunțat retragerea din cursa mondială în acest concurs, unde au participat alți șapte candidați din Arabia Saudită, Kenya, Nigeria, Egipt, Marea Britanie, Coreea de Sud și Mexic, el fiind primul candidat al Europei Centrale și de Est care participă pentru prima dată în istoria sistemului mondial de comerț într-o asemenea competiție. Motivul care a stat la baza deciziei sunt anumite „presiuni politice”.

Republica Moldova a avut o șansă unică de a obține o poziție de top mondială, participând cu profesionalism în acest concurs, dar din păcate presiunile politice de la nivel național, gelozia și răzbunarea fie personală, fie de natură politică a unor demnitari de stat de nivel înalt au determinat diplomația Republicii Moldova să nu promoveze candidatura mea așa precum se procedează în orice campanie de talie mondială dacă cunoști specificul și tacticile corecte ale unei diplomații multilaterale, prin care imaginea țării nu are de cât de câștigat”, a scris Tudor Ulianovschi pe contul său de Facebook.

Nu este clar la ce forțele politice din partea cărora au venit presiunile. Întrebat într-o conferință de presă, Vlad Batrîncea, deputatul PSRM care reprezintă o formațiune care se află la guvernare, a declarat că nu cunoaște nimic despre acest subiect.

Tudor Ulianovschi are peste 15 ani de experientă diplomatică și anterior a deținut funcția de Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ambasador al Republicii Moldova în Elveția, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU și OMC, Insărcinat cu afaceri în Qatar și Consilier în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Amercii. Pe perioada exercitării mandatului de Ambasador la Geneva, diplomatul moldovean a deținut mai multe președinții din cadrul unor structuri internaționale ale ONU și OMC, iar actualmente este Prim-vicepreședinte al uneia dintre cele mai mari companii multinaționale din Canada în domeniul energiei regenerabile.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile