Logo Realitatea.md

ULTIMA ORĂ! Băsescu rămâne deocamdată fără cetățenia Republicii Moldova. Judecătorii i-au respins cererea (FOTO/VIDEO)

22 Ianuarie 2018, 09:46 // Actualitate

UPDATE 10:40 Judecătorii au decis! Cererea lui Traian Băsescu prin care acesta a solicitat anularea decretului privind lipsirea de cetățenie a Republicii Moldova semnată de Igor Dodon, a fost respinsă. Astfel, Băsescu rămâne deocamdată fără cetățenia Republicii Moldova.

„Nu am ce comenta, e decizia judecătorului. Cererea a fost respinsă! Nu-mi este clar care sunt motivele, dar e hotărârea instanței de judecată și trebuie respectată”, a declarat Traian Băsescu.

Totodată, avocatul și consilierul juridic al președintelui, Maxim Lebedinschi, a menționat că Traian Băsescu a încălcat procedura, de aceea și a fost penalizat în instanța de judecată. 

„Considerăm că hotărârea luată de instanță este una legală. Nu contează cine ești sau cine ai fost. Dacă este o interdicție legală de a primi cetățenia Republicii Moldova, aceasta nu poate fi neglijată de nici o autoritate. Cei care vor încălca procedura, vor fi penalizați așa cum a fost și în cazul actual. La momentul în care Traian Băsescu a depus cererea, el figura în calitate de suspect în mai multe cauze penale în România”, a declarat Lebedinschi.

Avocatul lui Traian Băsescu a declarat că instanța de judecată a luat o decizie absolut ilegală.

„Noi am demonstrat în mod detaliat că președintele Dodon a încălcat în mod flagrant procedura de retragere a cetățeniei. Aceasta a fost retrasă în mod abuziv, în lipsa unei propuneri corespunzătoare din partea MAI, SIS, Ministerului de Externe. Constituția, legea cetățeniei și regulamentul aprobat de Guvern privind procedura de obținere a cetățeniei interzice retragerea arbitrară a cetățeniei. Au fost ascunse multe fapte. Pretinsele carențe de procedură la acordarea cetățeniei nu puteau fi corectate prin retragerea acesteia. Vom decide dacă contextăm în continuare hotărârea la instanța de fond”, a conchis avocatul Andrei Bivol. 

Urmează încă două grade de jurisdicție: Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție. 

Ora 09:46 Magistrații Judecătoriei Botanica decid în aceste clipe dacă fostul președinte al României Traian Băsescu rămâne sau nu cetățean al Republicii Moldova. Ședința de judecată are loc în dosarul în care Traian Băsescu l-a acționat în judecată pe președintele Igor Dodon privind anularea cetățeniei moldovenești.

În fața judecătoriei s-au adunat mai mulți susținători ai lui Traian Băsescu, ultimul fiind prezent la ședința de judecată. 

Urmăriți pe Rlive.md

Amintim că unul dintre primele decrete semnate de Dodon în postura de președinte a fost retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Potrivit Președinției, ex-președintele român nu și-ar fi prezentat cazierul juridic atunci când a depus cerere de solicitare a cetățeniei. Or, la acea vreme, ex-președintele român era vizat în câteva dosare penale, iar Președinția consideră că el a încercat să oculteze această informație.

Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Imediat, decretul lui Dodon privind retragerea cetățeniei a fost atacat în instanță de reprezentantul lui Traian Băsescu, prima ședință având loc pe 21 martie 2017.

CITEȘTE ȘI:

Ședință de judecată în dosarul Băsescu vs. Dodon: Avocatul fostului președinte român a adus în instanță mai multe probe (VIDEO)

Traian Băsescu caută cel mai bun avocat din Republica Moldova: "O să mă judec cu Dodon”

Răspunsul lui Traian Băsescu la amenințarea lui Igor Dodon că-i va retrage cetățenia Republicii Moldova: „O să-l dau în judecată” (VIDEO)

Curtea Constituțională și-a spus cuvântul. Dosarul „Băsescu vs. Dodon” va fi examinat de toate cele trei instanțe

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile