Logo Realitatea.md

Membrii Comisiei Electorale Centrale au declarat NULE alegerile locale noi din municipiul Chișinău (VIDEO)

29 Iunie 2018, 15:25 // Stiri

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat astăzi alegerile locale noi din municipiul Chișinău (turul întâi și turul doi) nule, conformându-se astfel încheierii Curții Supreme de Justiție (CSJ), emisă recent, prin care a invalidat alegerile din Capitală.

„Se ia act de hotărârea Judecătoriei Chișinău Centru emisă la 11 iunie curent, se declară nule alegerile locale noi din municipiul Chișinău atât turul întâi cât și turul doi și se dizolvă organele electorale de circumscripție inferioare”, se arată în hotărârea CEC apropată astăzi de membrii Comisiei.

Pentru aprobarea hotărârii 5 membri CEC au votat - „pentru”, iar 2 - „împotrivă”.

De menționat că, majoritatea membrilor CEC, nu au înțeles de ce instanța de judecată a dispus anularea atât a turului întâi cât și a turului doi al alegerilor locale noi din Capitală și nu a dispus eliminarea nici unui candidat din cursă a celor doi candidați, însă au votat această hotărâre.

Membrul CEC, Sergiu Gurduza, a propus amânarea adoptării acestei hotărâri, solicitarea unei note explicative de la instanța de judecată, care a emis decizia de anulare a alegerilor, pentru ca ulterior, membrii Comisiei să înțeleagă de ce s-a cerut anularea și turului întâi a scrutinului, dacă acest lucru nu a fost solicitat ca să se expună instanța. Propunerea nu a fost susținută, votul „pentru” exprimânduși-l doar doi membri ai Comisiei.

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat în cadrul ședinței că nici ea nu a înțeles de ce instanța a solicitat acest lucru, însă este nevoită să supună votului și să execute încheierile instanțelor de judecată.

Amintim că, recent, Curtea Supremă de Justiție, a menținut decizia primelor două instanțe (Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel), prin care nu s-a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a trezit nemulțumiri în rândurile societății și inclusiv a liderilor din opoziție (PAS, PPDA, PLDM, PL). De asemenea, îngrijorarea și-au exprimat-o și corpurile diplomatice acreditate la Chișinău privind această hotărâre.

Citeste tot despre: alegeri, CEC, hotărâre, invalidare, nule
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9619 0.2516%
USD USD 18.2258 0.7635%
RUB RUB 0.2334 0.9079%
RON RON 4.1351 0.4055%
UAH UAH 0.6569 1.6716%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile