Logo Realitatea.md

ULTIMA ORĂ! Iurie Chirinciuc a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis

09 August 2017, 17:36 // Societate

După ce ultima ședință de judecată în dosarul în care este vizat a fost amânată de două ori, fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, și-a primit totuși astăzi, 9 august, sentința. Acesta va sta 1,4 luni în penitenciar de tip semiînchis.

Cu toate acestea, hotărârea Judecătoriei Chișinău prevede suspendarea condiționată a pedepsei, dacă inculpatul nu va comite infracțiuni și va avea un comportament exemplar pe o anumită perioadă.

Înainte de pronunțarea sentinței, judecătorul Serghei Lazari a insistat ca reprezentanții presei să deconecteze camerele de luat vederi, însă într-un final a citit hotărârea, acoperindu-și fața cu foile.

„Instanța îl declară vinovat pe Chirinciuc Iurie Grigore și stabilește o pedeapsă sub formă de închisoare de 1,4 luni, cu aplicarea unei amenzi de 15 mii de lei, cu privarea pe un termen de 5 ani de a ocupa funcții publice și cu suspendarea condiționată a executării de către Iurie Chirinciuc a pedepsei cu închisoare care nu va fi executată, dacă inculpatul nu va comite alte infracțiuni și va avea un comportament exemplar”, a pronunțat magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Serghei Lazari.

Inculpatul nu a fost prezent la pronunțarea sentinței. Procurora de caz, Victoria Furtună, a cerut în instanța de judecată 3 ani de închisoare pentru fostul ministru cu aplicarea unei amenzi.

„Iurie Chirinciuc a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de trafic de influență și abuz în serviciu. A fost aplicată pedeapsa sub formă de închisoare într-un penitenciar de tip semiînchis. Tot azi, au fost recunoscuți vinovați doi agenți economici, complici ai acestuia, unuia fiindu-i aplicată pedeapsa cu închisoare pe termen de un an și altuia - amendă în mărime de 45 de mii de lei”, a punctat procurora.

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Realitatea.md amintește că Iurie Chirinciuc a fost reținut pe data de 27 aprilie, ulterior, fiind suspendat din funcția de ministru. Potrivit materialelor urmăririi penale, acesta, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. 

Citește și:

Boc, boc... CNA la ușă! Care au fost cele mai răsunătoare rețineri din primăvara anului 2017

(VIDEO) Noi detalii despre „dosarul MTID”! Ministrul Chirinciuc trebuia să primească „OTKAT” de 5%, iar șeful ASD - 1%

CNA s-a infiltrat în biroul ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc și a înregistrat ”înțelegerile” cu agenții economici. Limbaj necenzurat (VIDEO)

Cine este procurora care se ocupă de dosarul de rezonanță „MTID”, în care figurează ministrul Chirinciuc

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile