Logo Realitatea.md

PSRM înaintează moțiune de cenzură, după discursul prim-ministrei

08 Noiembrie 2019, 15:19 // Societate

Deputatul socialist, Vasile Bolea, înaintează moțiunea de cenzură din numele fracțiunii, după ce prim-ministra Maia Sandu și-a încheiat discursul despre asumarea politică privind modificarea Legii Procuraturii, potrivit căreia, prim-ministrul preselectează candidații la funcția de procuror general.

„Doar așa putem construi o țară în care oamenii să vrea să trăiască. Reforma justiției nu este moftul meu personal, este o promisiune făcută oamenilor. Oamenii cer dreptate. Nu pot sta cu mâine în sân. S-au găsit trucuri, scheme și șiretlicuri. Când au avut loc intervențiile de la fosturile concursuri, am considerat că trebuie să trecem cu vedere pentru a face regulă în justiție. Am făcut anumite compromisuri pentru o justiție adevărată. Angajamentul meu este să avem un procuror liber”, a declarat Maia Sandu în plen.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că procedura nu prevede dezbateri și că în decurs de 72 de ore, dacă cel puțin o pătrime din numărul deputaților nu vor depune o moțiune de cenzură, atunci proiectul de lege va fi considerat adoptat.

Între timp, însă, socialistul Bolea a anunțat că PSRM, totuși, înaintează moțiune de cenzură. I-a dat citire în plen: „Guvernul Sandu a demonstrat incapacitate. Se face vinovat de eșecul reformei justiției, de abandonarea intereselor naționale, de încălcarea flagrantă, de încercarea de a-și supune Procuratura Generală; de incapacitatea de a gestiona un Guvern de coaliție. Cerem demiterea Guvernului prin vot afirmativ acordat. Exprimăm neîncrederea”.

Acum, Biroul permanent al Parlamentului trebuie să se întrunească pentru a stabili data ședinței plenare în care va fi dezbătută moțiunea de cenzură. Se presupune că cel târziu va fi o zi din săptămâna viitoare.

Realitatealive.md transmite în direct ședința Parlamentului:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile