Logo Realitatea.md

Curtea Constituțională a decis suspendarea legii asupra căreia Guvernul și-a asumat responsabilitatea. Ce urmează? (VIDEO)

09 Aprilie 2020, 17:25 // Politica

Curtea Constituțională a anulat legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea față de Parlament. Decizia a fost luată astăzi, iar anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu după ședința Centrului Unic de Comandă.

Potrivit, premierului, la Curtea Constituțională au contestat acest lucru deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Platforma DA și Grupul Parlamentar Pro Moldova.

„Adresarea la Curtea Constituțională a fost efectuată de către câțiva deputați ai Blocului ACUM și ai Grupului pro-șor (n.r. Grupul parlamentar Pro Moldova). Prin această suspendare Guvernul nu are dreptul să achite 2 775 de lei ajutor de șomaj (avem deja mii de oameni înregistrați care necesită acești bani pentru pâine, pentru necesități),

Guvernul nu are dreptul sa achite 2 775 de lei ajutorul de somaj, un venit lunar minim garantat care a fost majorat de la 1 107 la 1 300. Guvernul nu poate achita pentru copii 975 de lei, nu poate restitui agentilor economici, care plătesc salariul pe martie, acele 45% din fondul de salariu, nu-i poate scuti pe patentari – peste 8 mii de oameni care n-au putut lucra în piețe – de lata respectivă de aceea patentele lor se anulează.

Guvernul nu poate diminua cota TVA pentru sectorul HoReCa de la 20 la 15% și nu poate amâna plata taxelor locale pentru agenții economici către 25 iulie, acum sunt obligați să achite de alt fel vor fi penalizați”, a spus Chicu.

În urma acestei decizii a CCM, prim-ministrul a menționat că nu este exclus că va convoca Comisia pentru Situații Excepționale pentru a lua decizii radicale în privința activității de mai departe și desfășurării acțiunilor în contextul respectiv.

Amintim că, 1 aprilie, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici. Potrivit proiectului, venitul lunar minim garantat a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgență. Ajutorul minim de șomaj a fost stabilit la 2775 de lei. Cota TVA pentru întreprinderile din sectorul HoReCa a fost redusă de la 20% la 15%, pe perioada stării de urgență. Pentru agenții economici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a fost amânat, până pe 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile