Logo Realitatea.md

ULTIMA ORĂ! Dosarul Filat 2 a fost suspendat. Motivul

28 Februarie 2019, 11:17 // Societate

Dosarul Filat 2, în care fostul premier este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost suspendat. Decizia a fost luată azi, 28 februarie, de magistrații Judecătoriei Buiucani, la solicitarea apărării lui Vlad Filat.

Avocații fostului prim-ministru au ridicat excepția de neconstituționalitate a mai multor prevederi din Codul de Procedură Penală. Este vorba despre art.342 (încheierile instanţei judecătoreşti), art.346 (examinarea cererilor, demersurilor şi recuzărilor) și art.352 (desfăşurarea şedinţei preliminare şi adoptarea încheierii).

În fapt, potrivit avocatului Tudor Osoianu, nu este clară procedura de examinare a unor plângeri care au venit în instanță și nu au fost soluționate la etapa urmării penale, precum cereri de declarare a nulității rechizitoriului, de inadmisibilitate și excludere a unor declarații, declararea nulității unor acte procedurale.

„Până în prezent, în procesul penal, nu există o claritate în ceea ce privește când instanța de judecată se poate pronunța pe anumite cereri făcute la urmărirea penală ori la etapa urmăririi penale”, a spus și avocatul Victor Munteanu. 

În cadrul ședinței, avocații au cerut, de asemenea, să fie îndepărtată paza care îl escortează pe Vlad Filat la procesele de judecată.

„Mă refer expres la toate persoanele care îl însoțesc pe Vlad Filat în ședințele de judecată. Noi până în prezent nu am văzut niiun ordin, nicio dispoziție în temeiul cărora aceste persoane să se poată afla în sala de judecată”, a explicat Victor Munteanu. 

În același timp, procurora de caz a adăugat că, de fapt, „calitatea lui de inculpat (n.r. Vlad Filat) nu o putem nega. Dumnealui nu este la libertate”.

Într-un final, instanța a respins cererea apărării.

Vlad Filat a participat la proces, însă nu a făcut declarații.

Amintim că, în noul dosar în care este vizat, conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

În prezent, Vlad Filat ispășește cei 9 ani de închisoare la care a fost condamnat în 2016 pentru trafic de influență și corupere pasivă. El a fost lipsit de imunitate parlamentară în octombrie 2015 și luat sub strajă din plenul Legislativului, după ce Ilan Şor a depus un autodenunț la Procuratură, declarând că i-ar fi oferit acestuia 250 de milioane de dolari, dar și mai multe bunuri în schimbul unor servicii în perioada când Vlad Filat a fost premier.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE Filat, din nou pe banca acuzaților. Dosarul în care este învinuit de spălare de bani la alegerile parlamentare din 2014, trimis în judecată

Prima ședință de judecată în cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat a fost amânată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață