Logo Realitatea.md

ULTIMA ORĂ! Emmanuel Macron este noul preşedinte al Franţei! Reacțiile liderilor europeni

07 Mai 2017, 22:01 // În lume

Candidatul En Marche!, Emmanuel Macron, de centru, este noul preşedinte-ales al Franţei, arată un exit-poll, difuzat de France 24. El a obţinut 65,099% din voturi. De altă parte, candidata de extrema-dreapta Marine Le Pen ar fi obţinut 34,9% din voturi.


Foto: antena3.ro

Toate secțiile de votare din Franța s-au închis la ora locală 20:00 (21:00 ora Republicii Moldova).

Noul președinte-ales al Franței, Emmanuel Macron, a declarat pentru AFP că o "nouă pagină s-a deschis" pentru Franţa, "cea a speranței şi încrederii regăsite", potrivit romaniatv.net.

"O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară. Vreau să fie cea a speranței şi a încrederii regăsite", a spus noul președinte al Franţei.

Mai mulţi lideri europeni l-au felicitat pe noul președinte cu victoria de astăzi şi i-au urat mult succes. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare pe Tweeter.

„Felicitări Emmanuel Macron pentru victoria importantă pentru Franţa şi pentru Europa! Trăiască Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa!”, a scris președintele României.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a transmis un mesaj de felicitare pe Tweeter pentru câștigarea alegerilor.

"Felicitări! Victoria dumneavoastră este o victorie pentru o Europă puternică și unită și pentru prietenia franco-germană", a anunţat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert.

Și ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a salutat victoria lui Macron printr-un mesaj în aceeași rețea socială. "Franța a fost, este și rămâne în centrul și în inima Europei", a scris pe Twitter șeful diplomației de la Berlin.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a scris mesajul pe Twitter în franceză "Felicitări Emmanuel Macron! Mă bucur că Franța a ales un viitor European".


Un mesaj a trimis și președintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Felicitări Emmanuel Macron. Felicitări poporului francez pentru că a ales Libertate, Egalitate și Fraternitate în dauna tiraniei știrilor false", a scris Tusk pe Facebook.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, un utilizator frecvent al Twitter, a folosit și el rețeaua "Felicitări lui Emmanuel Macron cu ocazia marii sale victorii de azi, ca următorul președinte al Franței" și a adăugat "aștept cu mare nerăbdare să colaborez cu el".

Un mesaj de felicitare a venit din partea premierului britanic Theresa May, a anunțat un purtător de cuvânt al cabinetului Regatului Unit.

"Prim-ministrul îl felicită cu căldură pe președintele ales Macron cu ocazia succesului său electoral. Franța este unul din aliații noștri cei mai apropiați și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu noul președinte asupra unui spectru larg de priorități comune", se arată în comunicatul de la Londra, potrivit agerpres.

Realitatea.md menționează că aproape 47 de milioane de francezi au fost așteptați astăzi la urne pentru a decide cine va conduce țara în următorii cinci ani. Ei au ales între candidatul de centru Emmanuel Macron şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen. 

La vârsta de 39 de ani, candidatul En Marche! a devenit cel mai tânăr președinte din istoria celei de-a V-a Republici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile