Logo Realitatea.md

Judecătoria Chișinău a suspendat ultima decizie ANRE privind majorarea prețurilor pentru benzină și motorină

10 Iulie 2018, 16:52 // Economie

Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a depus astăzi o cerere suplimentară prin care au contestat în instanța de judecată ordinul nr. 66-a din 10.07.2018, emis de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care prevede majorarea  prețurilor plafon pentru carburanți (cu 39 bani pentru un litru de benzină și 25 de bani pentru un litru de motorină).

Concomitent, s-a solicitat suspendarea acestuia până la emiterea unei hotărâri irevocabile în pricina civilă intentată la cererea de chemare în judecată depusă în 12.06.2018. Astfel, prin Încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 10.07.2018, a fost suspendat ordinul nr. 66-a din 10.07.2018. 

Ținând cont de faptul că cererea de chemare în judecată corespunde exigențelor legale referitoare la cerințele înaintate față de reclamant la depunerea acesteia în instanța de judecată, precum și de faptul că în cazul dat există suficiente temeiuri pentru suspendarea actului contestat, instanța a decis să admită cererea de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii prin dispunerea suspendării actului administrativ contestat. 

„Respingerea cererii reclamanților prin neaplicarea măsurilor de asigurare cerute, cu suspendarea executării actului administrativ contestat, ar veni incontestabil în contradicție cu interesele social-economice ale societății și a membrilor ei, dintre care și consumatorii finali”, se menționează în hotărârea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani). 

Încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) se execută imediat, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile de la comunicare.  

Astfel, în vigoare rămân tarifele stabilite de ANRE pe 26 iunie:

  • 19,10 lei/litru pentru benzină;
  • 17,00 lei/litru pentru motorină.

Amintim că pe 12 iunie curent, Judecătoria Chișinău a anulat un alt ordin emis de către ANRE privind majorarea prețurilor plafon la carburanți în urma unei sesizări făcută de Ministerului Economiei și Infrastructurii. 

La începutul lunii iunie, în centrul Chișinăului a avut loc mai multe proteste împotriva scumpirii carburanților. 

CITEȘTE ȘI:

Un nou protest în PMAN: Șoferii solicită ieftinirea carburanților (VIDEO)

Ministerul Economiei și APC dau în judecată ANRE, după ce agenția a anunțat noi scumpiri la benzină și motorină

Carburanții se SCUMPESC din nou! ANRE explică cum se formează prețul

Judecătoria Chișinău: „Majorarea prețurilor la carburanți îi afectează direct pe consumatorii finali”

Reacția directorului ANRE la decizia Judecătoriei Chișinău de-a suspenda ordinul de majorare a prețurilor plafon la carburanți

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3214 0.0000%
USD USD 17.5802 0.0000%
RUB RUB 0.2745 0.0000%
RON RON 4.0546 0.0000%
UAH UAH 0.7255 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile