Logo Realitatea.md

Ministerul Economiei și APC dau în judecată ANRE, după ce agenția a anunțat noi scumpiri la benzină și motorină

12 Iunie 2018, 16:26 // Economie

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței solicită instanței de judecată să examineze anularea Ordinului ANRE din 12 iunie 2018, prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină, și cu 32 de bani pentru un litru de motorină. De asemenea, se solicită suspendarea executării Ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

”În urma examinării Ordinului ANRE, credem că acesta a fost emis contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Economiei.

Potrivit sursei, conform art. 16 din Legea nr. 174 cu privire la energetică, ședințele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public. Astfel, revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică.

De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului. Mai exact, conform art. 6 lit. a) din legea nr. 105-XV privind protecția consumatorilor, orice consumator are dreptul la protecție împotriva riscului de a achiziționa un produs, un serviciu care ar putea să-i prejudicieze drepturile și interesele legitime, acesta având dreptul a informații complete, corecte și precise privind produsele și serviciile achiziționate.

Totodată, conform art. 1 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 793-XIV, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri este în drept să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru a obține anularea actului, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei pricinuite. Conform aceleiași legi, cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoașterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, iar acest termen începe a curge de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluționarea acesteia.

Realitatea.md amintește că la câteva zile de la ultimul protest al automobiliștilor organizat în PMAN împotriva scumpirii prețurilor la carburanți, ANRE a anunțat astăzi majorarea prețurilor plafon pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 13 iunie, prețul pentru un litru de benzină crește cu 34 de bani, iar pentru un litru de motorină − cu 32 de bani. Respectiv, un litru de benzină Premium-95 va costa 19,49 lei, iar motorină - 17,41 lei per litru.

VEZI ȘI:

Prețul carburanților crește din nou! Cât va costa un litru de benzină și unul de motorină în următoarele două săptămâni

Pavel Filip cere ANRE-ului lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți, iar MEI-ului - îmbunătățirea legislației

(VIDEO) Prețurile la carburanți, subiect de discuție la Guvern: ”Trebuie mai multă transparență, ca fiecare cetățean să poată face singur calcule”

Majorarea tarifelor pentru carburanți provoacă nervi în Parlament! Voronin, către Zotea: „Când ai vorbit tu, eu am tăcut, fa frumoaso!”

Un nou protest în PMAN: Șoferii solicită ieftinirea carburanților (VIDEO)

(UPDATE) Protestatarii spun că nu vor înceta să manifeste. Gaburici i-a invitat la o discuție cu cei de la ANRE (FOTO/VIDEO)

Guvernul a venit cu o reacție referitor la protestul șoferilor, care au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (DOC) 

Gheorghe Cavcaliuc, despre acțiunile protestatarilor: ”Este regretabil că recurg la blocarea drumului și creează incomodități” (VIDEO)

Filip și Jizdan comentează cazul șoferului amendat pentru că și-a încleiat un abțibild împotriva scumpirii carburanților (VIDEO)

Protestatarii din PMAN, față-n față cu Chiril Gaburici și reprezentanții ANRE. La ce compromis au ajuns


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8273 0.9922%
USD USD 16.9565 0.5688%
RUB RUB 0.2148 -0.9682%
RON RON 4.0680 1.0332%
UAH UAH 0.5991 0.4696%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile