Logo Realitatea.md

Un alt dosar de acuzare pentru fraudele de la BEM – trimis în instanța de judecată. PG: Sunt deja 14 cauze penale

15 Iunie 2018, 15:24 // Actualitate

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis astăzi în judecată al 14-lea dosar de acuzare a 5 foşti membri ai Comitetului de creditare ai BC “Banca de Economii” SA - Gacikevici Grigore, Vizitiu Ana, Mişov Alexandr, Belibov Leonid și Bejenari Mihail - pentru încălcarea regulilor de creditare cu cauzarea instituţiei financiare a daunelor în proporţii deosebit de mari.

Foto simbol

Din materialele acumulate de procurori în cadrul dosarului reiese că, în intervalul anilor 2007 - 2012 fostul preşedinte, în coparticipare cu alţi patru membri ai Comitetului de Creditare al BEM, au acordat credite neperformante pentru 52 de agenţi economici în sumă totală de circa 2,2 miliarde de lei. Deşi, potrivit legislaţiei, intervenţia Comitetului de Creditare se impunea şi acordarea creditelor urma a fi stopată cu recuperarea imediată a mijloacelor financiare acordate, inculpaţii nu au întreprins acţiuni în acest sens, prejudiciind instituţia bancară în proporţii deosebit de mari.

Fostul preşedinte al Comitetului de creditare al BC “Banca de Economii” SA şi-a recunoscut vina în cele incriminate de procurori.

În total, Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţa de judecată 14 cauze penale de învinuire a inculpaţilor de comiterea mai multor episoade de acordare a creditelor neperformante din sursele BEM. Actualmente, fostul preşedinte al Comitetului de Creditare al BEM se află în arest preventiv, iar complicii săi sunt cercetaţi în stare de libertate.

În scopul recuperării prejudiciului cauzat Băncii de Economii au fost aplicate mai multe sechestre, inclusiv asupra bunurilor ce aparţin cu drept de proprietate învinuiţilor.

Pentru aceste infracţiuni norma penală prevede amendă sau închisoare de până la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Urmărirea penală pe alte episoade ce vizează acordarea, în diferite perioade, a creditelor neperformante de către Banca de Economii este în desfăşurare.

Realitatea.md amintește că zilele trecute, Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Este vorba de intenția de recuperare a peste 10 miliarde de lei. În strategie sunt prezentate două grupuri mari de persoane care ar fi contribuit la fraudarea celor trei bănci. Este vorba de grupului fostului președinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici și grupul din care fac parte actualul primar de Orhei, Ilan Șor, fostul premier Vlad Filat și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Evaluarea și valorificare bunurilor infracționale care vor fi stabilite și identificate de către angajații Agenției de recuperare a bunurilor infracționale se va efectua în baza legii cu privire la ARBI și a unui regulament, care urmează a fi aprobat de Guvern.

VEZI ȘI:

Scris negru pe alb: Adriana Bețișor prezintă cifre, date și numele persoanelor implicate în ”furtul miliardului” (VIDEO/DOC)

Directorul CNA, Bogdan Zumbreanu anunță pașii de recuperare a banilor din băncile fraudate. ”Nu se va lucra haotic” (VIDEO)

(VIDEO/DOC) Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile