Logo Realitatea.md

În timp ce se zvonește că Năstase se vede cu Dodon, apare un audio compromițător pentru PAS

04 Septembrie 2020, 07:42 // Politica

Deja nu mai este o surpriză că deputații PAS și Platforma DA gândesc politic diferit, însă în ajun de alegeri prezidențiale, apare o scurgere de informații, un audio de la o ședință dintre cele două formațiuni care ar fi avut loc pe 7 iunie 2019, adică înainte de a face coaliție cu PSRM pentru a-l detrona pe Vlad Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, ieșit din parlamentare pe locul doi după numărul de deputați intrați în Parlament, respectiv destul de apt pentru a crea o majoritate parlamentară. Aparent acest audio este unul compromițător pentru PAS, până nu amintim că în ultima perioadă se zvonește tot mai des că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, ar avea dialoguri cu președintele țării, or liderul neformal al PSRM, Igor Dodon. 

Embed:

Sursa audio: Telegraph.md

Nu se cunoaște cine a transmis secvența audio către presă, cert este faptul că Realitatea.md nu a primit-o, ci a preluat-o de la Telegraph.md. Potrivit unui canal de Telegram, acest site ar fi gestionat de către socialiști.

Vocile din audio seamănă izbitor cu cele ale președintei PAS, Maia Sandu, liderului Platformei DA, Andrei Năstase, dar și cu ale deputaților, cum ar fi: Sergiu Litvinenco, Dan Perciun, Alexandru Slusari, Iurie Reniță, Mihai Popșoi, Igor Grosu și alții.

Din secvență, se înțelege că PAS și-ar dori să meargă la negocieri cu PSRM cu scopul de a da jos regimul Plahotniuc, însă Platforma DA se arată rezervată (n.r. o zi mai târziu Blocul ACUM, totuși, a făcut coaliție cu PSRM și a fost învestit Guvernul condus de Maia Sandu).

Cel mai bine se aude Andrei Năstase și deputata Platformei DA Inga Grigoriu. Din acest considerent, gurile rele tind să spună că anume cineva din ei sau poate cineva care stătea alături de ei ar fi înregistrat discuțiile.

  • Reacții
Aseară, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție la secvența video pe contul său de Facebook. Postarea acestuia confirmă, într-un oarecare mod, că o astfel de discuție a existat pe 7 iunie 2019.

Interesant este faptul de ce deputatul a ales să se exprime în următorul fel: „Le mulțumim tuturor colegilor din Platforma DA că au reușit să depășească frica și să aducem împreună un Guvern care a eliberat țara de teroare și a început să facă lucruri bune pentru oameni. Acum e momentul să scăpăm țara de Dodon, iar pentru asta trebuie sa fim uniți împotriva dușmanului comun și să luptăm împreună împotriva lui și nu unul împotriva celuilalt.
 
Până seara târziu, deputați ai Platformei DA au comentat sub postare, arătându-se deranjați de calificativul „fricoși”.

„Platforma DA nu are nicio atribuție la această înregistrare. Nu am folosit niciodată metodele lui Plahotniuc. Parlamentul atunci era plin de microfoane. SIS-ul lui Botnari (n.r. Vasile Botnari, fostul director) făcea ce voia. Exact cum face azi SIS-ul lui Dodon. Cei care au ținut aceasta înregistrare, probabil așteptau perioada electorală și dacă vom avea noi candidat unic sau nu. Referitor la frică. Greu de comentat celor din Platforma DA așa ceva. Marea majoritatea din deputații noștrii, prezenți atunci, timp de 4 ani am fost persecutați, filați, interceptați, gazați de 2 ori (aceeași Inga Grigoriu). Puteți să spuneți orice despe noi, numai nu că Platforma DA a avut frică”, a scris deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.
  • Alte guri rele
Coincidență sau nu, dar o sursă demnă de încredere a Realitatea.md ne-a dezvăluit că, la sfârșitul unei întrevederi recente în format PAS, Platforma DA, PLDM și Mișcarea Politică „Unirea”, Andrei Năstase ar fi fost surprins că a înregistrat discuțiile.
 
Nu am reușit să confirmăm unele informații de la surse oficiale, pentru că, în contextul ultimelor evoluții politice, am decis că este necesar să le facem publice, odată ce prevalează interesul cititorilor noștri. Realitatea.md va urmări subiectul și va reveni cu reacții care vor confirma sau, eventual, își va asuma și va rectifica, cu actulizarea materialului în cauză.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile