Logo Realitatea.md

A murit în stradă, așteptând 40 min. medicii de la ambulanță, care au venit și-au constatat decesul! „Ce, doamnă, mata nu știi în ce țară trăiești?”

21 Septembrie 2018, 10:13 // Societate

Un bărbat din Chișinău a murit aseară, în stradă, după ce a așteptat, în convulsii, medicii de la ambulanță, care au venit la circa 40 de minute de la chemare și-au constatat decât decesul.

Foto simbol

Cazul a avut loc ieri seara, în cartierul Telecentru al capitalei, pe strada Lech Kaczynski.

„La colțul blocului 6/1 o doamnă tânără și vreo doi tineri domni priveau cu îngrijorare la tulpina unui arbore. Era trecut de ora 20 și abia când am ajuns în dreptul lor, am înțeles că urmăreau convulsiile unui domn întins între câțiva tufari, lângă trotuar. Am întrebat-o pe tânăra doamnă, dacă a chemat urgența. Ne-a spus că da, dar au trecut deja 10 minute și nu apare”, a scris Maria Șleahtițchi, martoră a incidentului, pe rețelele de socializare.

Ea spune că Serviciul 112 a fost sunat repetat și operatorii au fost rugați să trimită repede o mașină întrucât este un caz foarte grav. 

„...Mai trec 10 minute... Mai formez 112. Răspunde aceeași operatoare. Alarmată și indignată, îi cer să trimită o ambulanţă cât mai urgent. Îi spun că s-ar putea să ajungă prea târziu. Trec 5 minute. Sunt sunată de la 112, de două ori. Mi-a fost identificată viza de reședință după numărul de mobil și sunt luată la întrebări că unde mă aflu, în ce oraș. Mă rastesc la operatoare că ce are una cu alta, că sunt în Chişinău. Că mă aflu lângă un domn în comă, dacă nu va fi decedat deja. Ambulanța nu vine și nu vine. Telefonează și alți cetățeni care stau cu priviri disperate, cuprinși de necaz și neputință. Apare în mare viteză o mașină cu 112. Sărim câțiva în stradă cu mâinile ridicate să oprească. Accelerează și trece mai departe...”, povestește martora. 

Potrivit Mariei Șleahtițchi, ambulanța a avenit la circa 40 de minute de la primul apel, dar bărbatul era deja decedat. 

„Luăm la rost medicii, ne revoltăm. Calm și impasabil, ni se spune că nu ajung mașini, că „Ce doamnă, mata nu știi în ce țară trăiești?”, că să ne adresăm Ministerului Sănătății... Asta era soluția! Da, asta trebuia să facem! Priveam consternați cum se constata decesul unui om care putea fi salvat. Am vrut cu toții (eram vreo 15) să fie salvat. Am așteptat 40 de minute, după ora 20, când traficul se mai potolește, o mașină și doi medici care ar fi putut salva viața unui om. Omul acela s-a întâmplat să treacă, pe la ora 20, pe strada Lech Kaczynski (unde s-o fi îndreptând? de unde venea?), s-a oprit, a dus mâna la tâmplă, s-a sprijinit de un copac și în clipa urmatoare a căzut secerat la pământ...

Știu că oamenii mor și că în general toți suntem muritori. Dar acele 40 de minute în care mi-a fost dat să văd că serviciile „țării în care trăiesc!” sunt nefuncționale, că se învârt într-un cerc vicios, că 112 are o bază de date ca la SIS (dar asta nu-l ajută să salveze viața unui om), că medicii (am un respect deosebit pentru această profesie) nu erau în regulă... Că am așteptat mult, tare mult să vin o mașină să salveze viața, dar au venit tocmai trei (ambulanța și două ale poliției) să constate decesul...”, a mai spus femeia.

Ministerul Sănătății, reprezentanții Serviciului 112 sau cei ai Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească nu au venit deocamdată cu o reacție la acest caz. Numerele de telefon ale serviciilor de presă ale acestor instituții nu sunt disponibile pentru moment. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6016 -0.4707%
USD USD 16.6645 0.1858%
RUB RUB 0.2197 -0.8126%
RON RON 4.0333 -0.5327%
UAH UAH 0.5911 -0.0845%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile