Logo Realitatea.md

Un cuplu originar din Republica Moldova și stabilit în Portugalia a decis să „înfrățească” vinurile și bucătăria celor două țări (FOTO)

11 Septembrie 2017, 18:08 // Societate

Un cuplu de moldoveni stabiliți în Portugalia a venit cu o inițiativă de a „înfrăți” enologia și gastronomia celor două țări. Este vorba despre Simion și Viorica Croitoru, reprezentanți ai diasporei și promotori ai vinurilor moldovenești în Portugalia. 

Foto: BDR

Evenimentul în care s-a constituit oficial „Confraria da enologia e gastronomia da Moldova” (Frăției de enologie și gastronomie moldovenească) a avut loc în acest weekend, în incinta Palatului Marques de Pombal din orasul Oeiras, din Porugalia și a fost organizat cu scopul promovării, la cel mai înalt nivel, a vinurilor și gastronomiei Republicii Moldova în Portugalia.

Potrivit reprezentanților Biroului Relații cu Diaspora, la baza constituirii frăției moldovenești a stat Confraria de Carcavelos, o importantă asociație de promovarea și realizare a politicii economice de promovarea a vinurilor în Portugalia.

La eveniment au fost prezenți E.S. Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan, delegația Republicii Moldova în frunte deputatul Valentina Buliga, reprezentanții asociațiilor culturale moldovenești din Portugalia: „Miorița”, „Tezaur”, „Centrul Cultural Moldav”, „Liga Femeilor”, Familia Leuca.

Semnarea documentului de înfrățire între cele două popoare care, de altfel, au multe lucruri în comun, a avut loc în prezența primarului orașului Oeiras, Paulo Vistas. Cei 10 membrii ai frăției au fost întronați, conform ritualului tradițional al frățiilor. Ceremonia a înaintat cu un program artistic, susținut de către conaționalii noștri, stabiliți în Portugalia.

Astfel de „Frății” în Europa există de sute de ani, însă "Confraria da enologia e gastronomia da Moldova" este prima frăție încheiată între cetățenii Republicii Moldova și cei din Portugalia, atât în afara țării, cât și în Moldova. După actul oficial, toți invitații au fost poftiți să guste din vinurile moldovenești, precum și bucatele tradiționale, pregătite de către moldovencele din Portugalia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile