Logo Realitatea.md

Un deputat american susține că nu va exista nici o alianță cu Rusia în lupta împotriva islamiștilor din Siria

25 Ianuarie 2018, 17:58 // În lume

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Paul Ryan, a declarat astăzi că exclude o „alianţă strategică” între SUA şi Rusia în Siria aflată în război, adăugând că ar putea exista, de la caz la caz, „convergenţe tactice” între cele două ţări, relatează France Presse.

„Eu nu văd o alianţă strategică, poate o simetrie tactică într-un moment oportun”, a afirmat Ryan, care a participat la o dezbatere publică la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), la o zi după o vizită în Arabia Saudită.

”Fără o alianţă strategică” între Moscova şi Washington, a insistat el, opinând că nici Rusia nu are în vedere aşa ceva. „Ceea ce este cel mai important pentru noi în Siria este de a învinge gruparea jihadistă Statul Islamic şi de a împiedica Iranul să aibă o punte terestră, iar (aliatul său) Hezbollah o ancor. Rămâne de văzut dacă este ceva ce Rusia ar accepta. Poate să-şi restructureze relaţiile cu Iranul sau să le rupă pentru ca să avem o alianţă tactică? Dar nu văd o alianţă strategică ",  a concluzionat Paul Ryan.

În Siria, Rusia este aliata regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care se sprijină de asemenea pe Iran şi Hezbollahul libanez. Washingtonul, la rândul său, sprijină grupările rebele ce se opun regimului de la Damasc, precum şi o forţă kurdo-arabă siriană angajată în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

Citeste tot despre: deputat american, islam, lupta, Rusia, Siria, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.4727%
USD USD 17.7287 0.3634%
RUB RUB 0.2865 0.5616%
RON RON 4.1145 0.4492%
UAH UAH 0.7258 0.1794%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile