Logo Realitatea.md

Un deputat bate alarma: PSRM și Dodon ar încerca să fraudeze alegerile prin înregistrările prealabile din Rusia (VIDEO)

10 Septembrie 2020, 14:07 // Stiri

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco susține că PSRM și Igor Dodon se pregătesc să fraudeze alegerile prezidențiale prin falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă. În context, vicepreședintele PAS anunță că va depune o sesizare la Procuratură, prin care va cere să se verifice legalitatea acestor acțiuni.

Foto: PAS

Potrivit lui Litvinenco, motiv pentru a sesiza Procuratura este faptul că, în adresa Comisiei Centrale Electorale au fost depuse recent cereri cu înregistrare prealabilă, la alegerile din 1 noiembrie, a unor cetățeni moldoveni, care s-ar afla în Federația Rusă, însă în realitate situația este cu totul alta.

„La data de 7 august curent, în adresa Comisiei Electorale Centrale a parvenit 8 cereri semnate de către cetățeanul Sitorian Daria, prin care aceasta solicită înregistrarea prealabilă a 300 de cetățeni ai Republicii Moldova, care în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie chipurile, se vor afla în Federația Rusă și anume în orașele Moscova și Sankt-Petersburg. Atât cererile date, cât și semnăturile din acestea provoacă mari semne de întrebare și suspiciuni de falsificare. Conform informațiilor de la reprezentanții PAS din Ocnița, Sitorian Daria nu a ieșit în 2020 din Republica Moldova. Adică este și a fost în țară. Pe de altă parte, o parte din cei care au semnat cererile, în 2020, nu au intrat în Republica Moldova”, a precizat deputatul.

Deputatul afirmă că va cere Comisiei Electorale Centrale să verifice cererile de înregistrare prealabilă care vin la CEC: „Noi bănuim că toate sau o parte din semnăturile au fost falsificate ori au fost colectate de la persoane care nu au intenția de vota peste hotarele Republicii Moldova (adică nu sunt angajați sau studenți în Federația Rusă), ceea ce denotă fals în declarații. De fapt, chiar dacă te uiți vizual, îți dai seama că semnăturile au fost făcute de câteva persoane care, probabil, au acces la registrele de stat – cel al populației și cel al poliției de frontier”, a mai adăugat Sergiu Litvinenco, în timpul conferinței de presă, susținută la Parlament.

Amintim că, recent, Asociația Promo-LEX a publicat o analiză prin care se demonstrează că, cei  mai activi în procesul de înregistrare prealabilă s-au dovedit a fi cetățenii Republicii Moldova, care în ziua alegerilor se vor afla în Federația Rusă. Înregistrările prealabile a acestora au crescut de 3,5 ori. Astfel, în Federația Rusă în acest an ar urma să fie deschise suplimentar 8 secții de votare.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile