Logo Realitatea.md

Un deputat face publice schemele ilegale de comercializare a metatului colorat de către angajații CFM (VIDEO)

29 August 2019, 12:20 // Societate

Securitatea internă a Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova a depistat o schemă prin care unii angajați ai CFM comercializează în mod ilegal metale colorate (aluminiu și cupru), iar dat fiind faptul că unii funcționari din conducerea întreprinderii își dorește mușamalizarea cazului, a fost sesizat un deputat, care a făcut publică astăzi schema.

Deputatul ACUM, Lilian Carp, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a primit mai multe dovezi, inclusiv video și documente de contabilitate pe acest caz.

„La data de 23 iunie curent au fost făcute verificări de către Securitatea Internă a Căilor Ferate la nodul feroviar din Bender, unde au fost depistate anumite încălcări în ceea ce privește casarea unor vagoane. Dar, cel mai important nu este atât casarea cât ascunderea unor metale și vorbim de metale colorate care sunt scumpe, vorbim de aluminiu, vorbim de cupru, care sunt vândute ilegal de către unii angajati ai CFM. A fost la mine un grup de angajati ai CF care mi-au adus informații despre felul cum a avut loc acest proces de ascundere a materialelor din metal colorat și cum au fost vândute mai departe. Este video cum se desigilează mai multe depozite, în care conform actelor nu era nimic, dar de fapt erau pline cu metal colorat”, a spus Carp.

Potrivit deputatului, angajaților le este frică că acest dosar ar putea fi mușamalizat pentru a nu ajunge în vizorul public. „Le este frică să nu se găsească alte mulgătoare la aceste scheme, ca cineva să profite prin vânzarea ilegală a metalelor în urma vânzării vagoanelor”, a mai adăugat Lilian Carp.

O altă problemă raportată de Lilian Carp ține de traversele (parii de beton) care leagă liniile de cale ferată. Potrivit acestuia, la fabrica din Bălți, în 2006 s-ar fi produs mai multe traverse, care au termenul de exploatare de la 25 la 50 de ani, însă ei deja au ajuns în stare deplorabilă după vreo 5 ani, fapt ce a dus la indicarea traseului, unde a fost instalate aceste traverse, ca fiind avariat.

„Pe aceste porțiuni unde au fost instalate traverse, se consideră trasee avariată și se circulă cu viteză redusă aducând prejudicii prin faptul că se mărește timpul de deplasare al trenurilor propriu zise. În urma acestor neglijențe, a fost prejudiciat bugetul de stat cu 100 de milioane de le”, a conchis deputatul.

Legiuitorul solicită ca Procuratura Generală să monitorizeze acest caz, iar opinia publică să cunoască rezultatele monitorizării, Ministerul Afacerilor Interne să asigure ca acest caz să nu fie mușamalizat, iar Curtea de Conturi să evalueze pierderile pentru a vedea dacă calculele făcute de experți se adeveresc.

CFM nu a venit deocamdată cu o reacție asupra acestui subiect.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 -0.1732%
USD USD 17.0468 0.0540%
RUB RUB 0.2217 0.3167%
RON RON 4.1385 -0.1255%
UAH UAH 0.6030 0.0166%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile