Logo Realitatea.md

Un deținut din Bălți se plânge pe condițiile inumane din penitenciar: „Eu nu-s câine”. Reacția DIP (VIDEO)

15 Noiembrie 2017, 17:00 // Societate

Un inculpat din Penitenciarul nr.11 din Bălți a făcut un apel printr-un mesaj video, anunțând că este deținut în condiții inumane și degradante, în speranța că această situația se va schimba.

Foto simbol: B1

„Eu nu-s câine. Luați vă rog cineva măsuri”, spune acesta.

Sursa video: Curaj.MD

Mai târziu, Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) a venit cu un comunicat de precizare, menționând că s-a autosesizat pe marginea cazului.

„Cu referință la postarea video privind condițiile de deținere precare și calitatea asistenței medicale acordate la penitenciarului nr.11 Bălți, Departamentul Instituțiilor Penitenciare vine cu următoarele precizări.

Deținutul care apare în imaginile video se deținea atunci într-o celulă, care recent fusese reparată cosmetic, inclusiv blocul sanitar. Cu toate acestea, starea în care se păstrează ulterior celula ține nemijlocit de obligațiunile deținuților, care potrivit Codului de executare trebuie „să respecte regulile sanitaro-igienice, regulile de igienă individuală şi colectivă în camera de deţinere”.

În ceea ce privește asistența medicală, această se acordă în volum deplin conform Programului unic național de asigurare a asistenței medicale. Deținutul din imagini la moment nu suferă de careva maladii și nu necesită internarea în spital.

Informăm că, DIP s-a autosesizat pe marginea imaginilor video apărute în presă și a inițiat la începutul săptămânii o anchetă de serviciu pentru a stabili circumstanțele în care au pătruns obiectele interzise folosite la înregistrarea materialului video”, se menționează în comunicat.

Amintim că nu este prima dată când deținuții se plâng pe condițiile inumane din instituțiile penitenciare. Unii au atacat Republica Moldova la CEDO, țara fiind nevoită să achite prejudicii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile