Logo Realitatea.md

Un ex-procuror general cu 6 complici a cumpărat un imobil ruinat pentru reparația căruia s-au scurs peste 18 milioane de lei din bugetul statului

12 Iunie 2017, 18:06 // Societate

Ex-procuror general, Valeriu Balaban, și alte șase persoane, printre care foști șefi de direcție și un contabil-șef din cadrul Procuraturii Generale (PG), au fost reținute astăzi, 12 iunie, de procurorii și ofițerii anticorupție.

Funcționarii sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu, exprimată prin achiziționarea pentru sediul Procuraturii Generale a unui imobil la un preț supra evaluat și contractarea lucrărilor de reconstrucție a acestuia cu grave abateri de la legislația în vigoare.

Colaj: Realitatea.md/ Foto: procuratura.md, deschide.md

Potrivit datelor anchetei, ex-procurorul general ar fi dispus în 2005 cumpărarea clădirii nefinisate din str.Alexandru cel Bun, 100, la un preț de 9 milioane de lei, pe când prețul acesteia, conform ultimei evaluări, constituia puțin peste 2,5 milioane lei.

Achiziționarea s-a produs în lipsa unei licitații publice și în lipsa documentației de proiect, verificate și autorizate în modul corespunzător.

Ulterior, dispunând de concluziile experților, care atestau vicii grave a construcției procurate, în lipsa unui proiect de reconstrucție autorizat și a actului de evaluare a lucrărilor necesare, membrii grupului pentru licitație, constituit prin ordinul ex-procurorului general, au desemnat un agent economic în calitate de antreprenor general pentru lucrările de reconstrucție.

Totodată, ex-procurorul general a semnat cu acesta contractul de antrepriză, ignorând prevederile legale. În total, din bugetul de stat au fost achitate peste 18,8 milioane lei, blocul nefiind finalizat nici până astăzi.

Mai mult ca atât, Procuratura Generală a fost atrasă de către agentul economic într-un litigiu civil, care pretinde încasarea din contul instituției a peste 6 milioane lei, pentru pretinse lucrări efectuate, dar neachitate.

De fapt, circumstanțele legate de acest litigiu civil au servit temei pentru inițierea investigațiilor și pornirea urmăririi penale pe caz. Toate persoanele au fost escortate la sediul Procuraturii Anticorupție, fiind audiate.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Urmărirea penală este exercitată de către Procuratura Anticorupție.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.2683%
USD USD 17.3212 -0.1769%
RUB RUB 0.2742 0.4764%
RON RON 4.0350 0.2659%
UAH UAH 0.7352 -0.0408%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 15:02 //

Patru persoane, reţinute de CNA într-o nouă schemă de corupție la Primăria Chișinău și ASP. Șefă de direcție, filmată cum ia mită (VIDEO)