Logo Realitatea.md

Un important investitor european, într-o vizită în premieră la Chișinău. A discutat cu vicepremierul Iurie Leancă

02 Februarie 2018, 12:24 // Economie

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu o delegație din Polonia condusă de Henryk Wnorowski, președintele companiei „Krajowa Spolka Cukrowa” SA, care pentru prima dată se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. În cadrul întrevederii Henryk Wnorowski a menționat că până în prezent compania „Krajowa Spolka Cukrowa” SA a investit în Republica Moldova aproximativ 25 milioane de euro în Societatea Comercială „Moldova – Zahăr”, care a fost creată pe 21 ianuarie 2011.

Foto simbol

La rândul său, Iurie Leancă a apreciat înalt activitatea economică desfășurată de această companie în Republica Moldova, investițiile făcute, locurile de muncă create, dar și grija față de fermierii cu care au relații contractuale anuale. Mai mult ca atât, s-a constatat că Acordul de Asociere și Acordul de comerț liber cu UE au creat premise unice pentru dezvoltarea și extinderea exportului de zahăr în țările Uniunii Europene. Republica Moldova cu succes valorifică cotele la export de zahăr pe piața UE.

În final, interlocutorii au convenit să continue dialogul dintre părțile interesate cu implicarea reprezentanților instituțiilor statului, astfel încât să asigure libera concurență pe piață dintre companiile din industria zahărului și posibilitatea dezvoltării acestei industrii, bazate pe eficiență și productivitate, dar și potențialul piețelor de desfacere oferit de acordurile de comerț liber, în special cel cu UE.

Menționăm că această investiție în Republica Moldova este unica investiție în străinătate a companiei „Krajowa Spolka Cukrowa” SA, care este specializată în producerea și comercializarea zahărului. Mai mult ca atât, în ultimii ani întreprinderea din Moldova a reușit să reducă costurile de producere, să extindă volumul zahărului produs dar și să valorifice la maximum potențialul de desfacere pe piețele străine. În anul 2017 SC „Moldova-Zahăr” a produs peste 40 mii tone de zahăr, care vor fi comercializate pe piața internă și externă.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile