Logo Realitatea.md

Un inspector vamal din cadrul Direcției integritate s-a dovedit a fi neonest. A admis timp de 10 ani dubla stare de incompatibilitate de funcții

06 August 2020, 14:11 // Societate

Inspectorul Direcției integritate și supraveghere din cadrul Serviciului Vamal, Adrian Muntean, riscă să fie înscris în Registrul de stat al persoanelor, care au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică și să nu mai poată să dețină funcții publice pentru o perioadă de 3 ani, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că a încălcat regimul juridic al incompatibilităților funcțiilor.


Foto: customs.gov.md

În cadrului controlului, inițiat în baza unei sesizări, inspectorul de integritate a stabilit că, inspectorul vamal, din anul 2010 a deținut simultan mai multe funcții publice cu statut special în cadrul Serviciului Vamal, menținând în toată această perioadă și calitatea de fondator/administrator la două societăți comerciale.

Deși, actualmente, acesta deține o funcție în cadrul unei subdiviziuni a Serviciului Vamal ce vizează inclusiv asigurarea integrității în cadrul instituției, inspectorul vamal nu a renunțat nici până în prezent la calitatea de fondator/administrator la cele două firme pe care le deține, una dintre care oferă servicii de transport rutier de expediere a mărfurilor.

Conform prevederilor Legii cu privire la Serviciul Vamal, inspectorul era obligat să transmită administrarea firmelor sale unei alte persoane, pe perioada în care se află în activitatea Serviciului Vamal.   

Potrivit ANI, contrar legislației, inspectorul vamal nu și-a soluționat situația de incompatibilitate, conform termenului stabilit de lege și a admis timp de zece ani dublă stare de incompatibilitate de funcții.

Actul de constatare al ANI poate fi contestat în instanța de judecată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6016 -0.4707%
USD USD 16.6645 0.1858%
RUB RUB 0.2197 -0.8126%
RON RON 4.0333 -0.5327%
UAH UAH 0.5911 -0.0845%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile