Logo Realitatea.md

Un investitor străin a dăruit Institutului Oncologic o mașină electrică pentru transportarea sângelui (FOTO)

09 Februarie 2018, 16:57 // Societate

Institutul Oncologic din Chișinău a primit azi în dar o mașină electrică, dotată cu containere frigorifice pentru transportarea sângelui. Automobilul a fost donat de compania Kaufland Moldova, la inițiativa Asociației „Centrul Primului Ajutor” din Republica Moldova. Valoarea vehiculului electric E-Golf este de circa 600 mii lei.

„Departamentul Hematologie din cadrul Institutului Oncologic se clasifică drept cel mai mare consumator de componente de sînge și derivate utilizate în scop curativ și în stări de urgențe medicale, de aceea dotarea instituției cu această autosanitară era vitală. Apreciem înalt implicarea Kaufland Moldova, este un model de responsabilitate socială, de care ar trebui să ia exemplu și alte companii private, pentru că doar unindu-ne eforturile vom putea asigura servicii medicale și sociale calitative cetățenilor noștri", a declarat Svetlana Cebotari, ministra Sănătății.

Conform datelor statistice, doar pe parcursul anului 2017, în mediu pe fiecare zi, s-au transfuzat 42 de unități de componente hematologice. Volumul total al transfuziilor de sânge, de diferit spectru, realizat pe parcursul anului precedent, s-a estimat la 4 tone și 36 kg. De asemenea, 361 de copii au beneficiat de plasmă și concentrat eritrocitar în situații dificile, potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

„Înzestrarea serviciului de sânge al Institutului cu o autosanitară specializată destinată transportării componentelor hematologice, care săptămânal ating în mediu volumul de peste 80 kg, este o excelentă investiție în serviciul de sânge, ceea ce asigură pacienților tratamentul necesar”, a menționat, directoarea Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

„Acest act de caritate devine un simbol al speranței pentru pacienții care au nevoie în mod prioritar de o transfuzie a sângelui. Sănătatea populației, privită la nivel general, dar și viața fiecărei persoane în parte, nu poate fi neglijată sau lăsată în voia sorții. Prin donarea acestei mașini ne asumăm un obiectiv major, cel de a fi aproape de necesitățile persoanelor, aflate în dificultate. Suntem conștienți că timpul este mult prea prețios, iar așteptarea este cel mai crud test pentru un pacient ce are nevoie de o transfuzie de sânge”, a menționat Anna-Katharina Scheidereiter, manager CSR Kaufland.

Banca de sânge din cadrul Institutului Oncologic se clasifică drept cel mai mare consumator de componente de sânge și derivate utilizate în scop curativ nu doar în stări de urgențe medicale, dar și ca medicație prioritară în tratamentul mai multor categorii de pacienți, care suferă de hemopatii maligne.

Conform datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, în Republica Moldova sunt efectuate în jur de 80 mii de donări în fiecare an, iar 80 la sută dintre acestea sunt donări voluntare. Această cantitate de sânge este suficientă pentru 130 de mii de pacienți. O singură donare poate salva trei vieți, potrivit Ministerului Sănătății.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile