Logo Realitatea.md

Un nou caz de incompatibilitate pentru funcția de consilier, depistat de inspectorii de integritate

16 August 2018, 14:07 // Actualitate

Directorul Întreprinderii Municipale „Tart-Local-Service”, Fiodor Alexandru, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, exprimată prin deținerea simultană a mandatului de consilier în Consiliul sătesc Tartaul, raionul Cantemir. Incompatibilitatea a fost depistată de către inspectorii de integritate a Autorității Naționale de Integritate (ANI) în urma examinării declarației de integritate, depusă de către funcționar.

Foto Simbol

Potrivit ANI, acesta deține funcția de director a Întreprinderii Municipale „Tart-Local-Service” din data de 2 august 2016. Astfel, persoana supusă controlului a încălcat următoarele dispoziții legale:

- art. 7 alin (1) lit. d) din Legea 768/2000 privind statutul alesului local, potrivit căruia „Mandatul alesului local este incompatibil cu: d) calitatea de şef, de şef adjunct (inclusiv interimatul acestor funcţii) în structurile subordonate autorităţilor publice locale (instituţii publice, servicii, întreprinderi municipale)”.

- art. 8 alin. (1) din Legea 768/2000 privind statutul alesului local,  potrivit căruia „Alesul local care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.7 din prezenta lege va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii”.

În cadrul verificărilor efectuate de către inspectorii de integritate, Fiodor Alexandru, a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.

Autoritatea Națională de Integritate va sesiza Comisia Electorală Centrală în vederea ridicării mandatului de consilier local, iar ulterior actul final va fi publicat pe pagina oficială a ANI.

Amintim că anterior, inspectorii de integritate, au mai depistat un caz similar, unde consilierul raional din Telenești, Gherman Olga, deținea funcția contrar legislației, deoarece cumulativ exercită mandatul de director al Centrului de creație din Telenești. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3526 0.4771%
USD USD 17.8588 0.1851%
RUB RUB 0.2732 -1.1220%
RON RON 4.0252 0.3866%
UAH UAH 0.7282 -0.0686%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile