Logo Realitatea.md

Un nou focar de pestă porcină în sudul Republicii Moldova

21 Martie 2019, 13:37 // Societate

Au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire a unor porci în satul Beșghioz, municipiul Comrat, potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Foto simbol: pixabay.com

La fața locului s-au deplasat imediat și colaboratori din cadrul aparatului central al Agenției. În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul de suspiciune la pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Prin încercările de laborator efectuate la CRDV, s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.

A fost întrunită Comisia Antiepizootică Excepționale a UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri), prezidată de Prim-vicebașcanul Găgăuziei Vadim Ceban, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Comrat cu raza de acoperire și a raionului Ceadâr-Lunga, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și  eradicarea ei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1368 din 19-12-2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare.

Citeste tot despre: ANSA, Gagauzia, pesta porcină, sudul moldovei
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile