Logo Realitatea.md

Un nou orășel de protestatari a apărut în Chișinău. Cei zece „locatari” stau în rulote și amenință că vor merge la Strasbourg (VIDEO)

22 Martie 2016, 20:33 // Actualitate

Centrul Chișinăului s-a ales cu încă o tabără a protestatarilor, care luptă cu actuala guvernare. Pe lângă „Orășelul Demnității” din Piața Marii Adunări Naționale, cel al „Victoriei” și al „Moldovei”, din fața Legislativului, a apărut și „Orășelul Sărăciei”, în fața Curții Constituționale. Acolo, în trei rulote, și-au găsit loc de protest cei care nu au acoperiș deasupra capului.

foto: facebook.com/andrei.donica

În cele trei rulote stau acum zece oameni, dintre care trei sunt de vârstă înaintată, iar alți șapte sunt tineri orfani fără adăpost și serviciu.

„Am avut cămin și m-au concediat și după ce m-au concendiat, eu am încercat să mă adresez la Primărie, prin alte organizații ca să cer măcar o încăpere cât de mică, măcar o gheretă, măcar ceva ca să pot încăpea măcar eu. Am ajuns aici în fața legii, ca să putem să vedem ce ne-or spune acești oameni”, a spus unul dintre protestatarii din fața Curții Constituționale.

Veronica și Gheorghe sunt de aproape zece ani pe drumuri. Ei au crescut în orfelinat, iar după ce au atins majoratul, au fost trimiși după ușă. Acești tineri speră la o familie fericită și nu vor ca copilul lor să aibă aceeași soartă, a omului din stradă.

„Cerem ajutor de la stat, cât am umblat, zece ani, de la stat ne-au dat refuz, nu ne-au dat nici casă, am umblat pe drumuri iată cu soțul meu Gheorghe. Umblăm, n-aveam propiscă (n.r. viză de reședință), dați-ne un loc de trai, măcar să avem ceva de mâncare, să facem o familie, vreau un copil să fac, nu pot pe stradă să fac un copil”, a spus Veronica pentru Realitatea TV.

Și soțul ei, Gheorghe, a crescut la orfelinat, iar după terminarea acestuia, rudele apropiate au refuzat să-l primească. „Acum am rămas în stradă de zece ani de zile. Am lucrat la mulți oameni, am lucrat, dar la urmă am rămas amăgit, fără niciun ban, mergeam din nou pe drumuri, cu cerutul. Noi dorim să trăim aici, noi dorim să avem o bucată de pământ, s-o săpăm”, a mai spus Gheorghe.

Inițiatorul protestului din fața Curții Constituționale este activistul Andrei Donică. Acesta spune că și-a vândut mașina personală, de 8.000 de euro, și a procurat cele trei rulote, cu circa 2.000 de euro fiecare. Donică se arată indignat de faptul că autoritățile încalcă articolul 47 din Constituție, care prevede că orice om ar trebui sa aibă un nivel de trai decent.

„Peste un milion cinci sute de mii de moldoveni în Republica Moldova au indemnizații, pensii, alocații mai mici decât minimul de existență, eu sunt ferm convins ca aceasta este o gravă încălcare a Constituției și este de fapt un genocid tacit. Preconizez pe viitor să fac tot posibilul să mărim orașelul, să mai procurăm căsuțe de acestea”, a spus activistul civic.

Andrei Donică spune că dacă instituțiile de stat nu vor reacționa, protestatarii se vor deplasa cu rulotele la Strasbourg, la CEDO. Reprezentanții Curții Constituționale nu au comentat acest caz.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8465 -1.7568%
USD USD 18.2774 -1.5666%
RUB RUB 0.2478 0.7317%
RON RON 4.1072 -1.7557%
UAH UAH 0.6694 -2.3487%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile