Logo Realitatea.md

Un NOU val de remanieri la Guvern! Cine sunt cei doi miniştri care vor rămâne fără fotolii (VIDEO)

18 Septembrie 2018, 11:53 // Actualitate

Surpriză de proporții la sfârșit de an! Svetlana Cebotari, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Liviu Volconovici, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ar urma să fie schimbați din funcție, după ședința de azi a Partidului Democrat din Moldova (PDM). Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. 

La conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost propusă Silvia Radu (fost manager la Gas Natural Fenosa și fost primar interimar al Capitalei), iar la conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost propus - Nicolae Ciubuc (directorul Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură).

Potrivit PDM, miniștrii sus-menționați au avut prestaţii sub aşteptări, or cei doi ”au muncit serios, și-au făcut datoria, însă cetățenii vor mai multă calitate în domeniile respective”.

”Am spus că evaluarea miniștrilor o vor face cetățenii, ei fiind beneficiarii direcți ai activității Guvernului. Deși suntem la câteva luni de alegeri, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să facem schimbări, dacă asta vor oamenii. Împreună cu premierul, am fost de acord asupra schimbărilor de cadre, care trebuie făcute. Persoanele care vor fi schimbate din funcții au muncit serios, și-au făcut datoria, însă cetățenii vor mai multă calitate în domeniile respective, vor rezultate mai rapide și o comunicare mai directă cu conducătorii instituțiilor vizate. Mai mult, în domeniile supuse remanierilor, urmează să fie lansate proiecte ample de modernizare și este nevoie de o abordare managerială mai eficientă și mai curajoasă”, a declarat Vlad Plahotniuc.

În cadrul aceluiași briefing, premierul Pavel Filip a declarat că Liviu Volconovici va reveni la înapoi la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), unde a deținut funcția de rector al instituției. De asemenea, Svetlana Cebotari – la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, unde a deținut funcția de director al instituției.

Prim-ministrul a mulțumit foștilor miniști pentru munca depusă în această perioadă și a declarat că are multe așteptări de la noii candidați.  

”Vreau să aduc mulțumiri întregii echipe care au muncit până acum pentru că s-au produs foarte multe lucruri bune și au adus rezultate. Un principiu pe care îl am eu și întreaga echipă PDM este de a privi lucrurile și rezultatele nu în comparație de la ce am pornit, dar a privi lucrurile în ce am reușit a face luând în considerație potențialul. Din punctul meu de vedere potențialul a fost mai înalt în unele domenii decât s-au obținut rezultate (…) Nicolae Ciubuc este actual șef la agenția AIPA și s-a dovedit a fi un manager deosebit și un profesionist al domeniului agricol. În domeniul Sănătății am înregistrat și au fost realizate mai multe reforme. Vreau să-i mulțumesc doamnei Svetlana Cebotari pentru munca care a depus-o în acest domeniu și contez foarte mult pe domeniile și capacitățile manageriale a doamnei Silvia Radu. Îmi doresc ca Guvernul să fie implicat mai puțin în politică sau mai bine zis în goana electorală”, a conchis Filip.

Totodată, urmează va fi evaluată și activitatea secretarilor de stat, iar în curând vor fi lansate discuții și pe seama acestui subiect.

”La acest nivel, în anumite domenii, sunt probleme semnalate chiar de miniștri și sunt necesare discuții serioase, care vor avea loc pe platforma guvernamentală”, a adăugat Vlad Plahotniuc.

Propunerile vor fi trimise președintelui Igor Dodon spre nominalizare. 

Recent, liderul PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat că schimbările au loc în baza rezultatelor evaluării activităţii miniştrilor, care a fost efectuată în cadrul întâlnirilor cu cetățenii în teritoriu.

Amintim că ultimele modificări operate în Guvernul condus de Pavel Filip au avut loc în decembrie 2017, atunci când numărul portofoliilor s-a redus de la 16 la 9, iar funcţiile de viceminiştri au fost înlocuite cu posturi de secretari de stat. De asemenea, a fost instituită funcţia de vicepremier pentru Integrare Europeană.  

VEZI ȘI:

Vlad Plahotniuc, după ședința Consiliului Politic Naţional al PDM: Componența Guvernului va fi modificată (VIDEO)

ULTIMA ORĂ! Silvia Radu, propusă pentru funcția de ministru al Sănătății

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile